بررسی ویژگی های روان سنجی پرسش نامه سنجش جامع فرایندهای درمان پذیرش و تعهد

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 126

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_MUQ-15-11_006

تاریخ نمایه سازی: 15 مهر 1401

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: انعطاف پذیری روان شناختی، اصلی ترین هدف درمان پذیرش و تعهد است. با این حال، ابزار کارآمدی برای سنجش آن لازم است؛ بنابراین هدف این پژوهش، بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی مقیاس سنجش جامع فرایند درمان پذیرش و تعهد بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل همه افراد هجده تا شصت ساله در بازه زمانی مرداد تا مهر سال ۱۴۰۰ بود. روش بررسی: نمونه آماری پژوهش شامل ۲۵۶ نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس از طریق فراخوان اینترنتی انتخاب شدند. به منظور بررسی روایی همگرا و واگرا از پرسش نامه پذیرش و عمل نسخه دوم و مقیاس دشواری در تنظیم هیجان و پرسش نامه افسردگی، اضطراب و استرس استفاده شد. روایی سازه از طریق تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد. پایایی به کمک روش آلفای کرونباخ و بازآزمایی و تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزارهای SPSS نسخه ۲۵ و لیزرل نسخه ۸/۸ انجام شد. یافته ها: نتایج تحلیل عاملی تاییدی همانند فرم اصلی، سه عامل گشودگی نسبت به تجربه، آگاهی رفتاری و اقدام متعهدانه را تایید کرد. همچنین ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس برابر با ۸۹/۰ و برای خرده مقیاس های گشودگی نسبت به تجربه، آگاهی رفتاری و اقدام متعهدانه به ترتیب برابر ۹۱/۰، ۸۸/۰ و ۸۵/۰ به دست آمد. علاوه بر این، ضریب بازآزمایی با فاصله چهار هفته برای کل پرسش نامه ۸۰/۰ و برای خرده مقیاس های گشودگی نسبت به تجربه، آگاهی رفتاری و اقدام متعهدانه به ترتیب برابر ۸۹/۰، ۷۸/۰ و ۷۹/۰ به دست آمد. همچنین ضرایب همبستگی نشان دهنده روایی همگرا و تشخیصی مطلوب پرسش نامه بود (۰۰۱/P<۰). نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که مقیاس سنجش جامع فرایند درمان پذیرش و تعهد ابزاری قابل اعتماد و روا برای اندازه گیری انعطاف پذیری روان شناختی است.

کلیدواژه ها:

Acceptance and commitment treatment ، Psychological Flexibility ، Validity ، Reliability ، درمان پذیرش و تعهد ، انعطاف پذیری روان شناختی ، تکرار پذیری نتایج پژوهش

نویسندگان

نادر حاجلو

Department of Psychology, Faculty of Education and Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran.

سعید پورعبدل

Department of Psychology, Faculty of Humanities, Shahed University of Tehran, Tehran, Iran.

ناصر صبحی قراملکی

Department of Motor Behavior and Sport Psychology, Faculty of Physical Education and Sport Sciences, University of Allameh Tabataba’i, Tehran, Iran.

مهدی بیکی

Department of Psychology, Faculty of Humanities, Qom Branch, Islamic Azad University, Qom, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Byrne G, Ghráda ÁN, O'Mahony T, Brennan E. A systematic ...
  • Lovibond PF, Lovibond SH. The structure of negative emotional states: ...
  • Lovibond PF, Lovibond SH. The structure of negative emotional states: ...
  • نمایش کامل مراجع