اثربخشی تحریک الکتریکی مستقیم مغزی ترانس کرانیال بر تصمیم گیری اخلاقی و رفتار اخلاقی نوجوانان

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 142

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_MUQ-15-6_006

تاریخ نمایه سازی: 15 مهر 1401

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: راهکارها و مداخلات ارتقادهنده تصمیم گیری اخلاقی و رفتار اخلاقی از زمینه های مهم پژوهشی در بین پژوهشگران هستند. یکی از این مداخلات، تحریک مغزی ترانس کرانیال (tDCS) است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر این مداخله بر تصمیم گیری و رفتار اخلاقی نوجوانان بود. روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون همراه با گروه کنترل است. ۳۲ نفر از دانش آموزان دختران دوره متوسطه اول شهرستان تهران به روش تصادفی هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه ۱۶ نفره تقسیم شدند. ابزارهای مورد استفاده، مقیاس های حساسیت اخلاقی، تصمیم گیری اخلاقی و رفتار اخلاقی بود. تحریک مغزی با دستگاه tDCS و در نقطه قشر خلفی جانبی پیش پیشانی (DLPFC) مغز به صورت آنودال و یک طرفه در شش جلسه ۲۰ دقیقه ای، با فاصله ۲۴ ساعت از هم، با ولتاژ ۲ میلی آمپر اعمال شد. در پایان از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل و وابسته تحلیل شدند. یافته ها: نتایج نشان داد در میانگین نمرات تصمیم گیری اخلاقی و رفتار اخلاقی بین گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد (۰۰۰۱/P<۰) و با توجه به اختلاف میانگین ها، گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل عملکرد بهتری داشت. نتیجه گیری: در یک نتیجه گیری کلی می توان بیان کرد که یک دوره شش جلسه ای تحریک مغزی tDCS بر تصمیم گیری و رفتار اخلاقی دانش آموزان دختر پایه نهم تاثیر مثبت دارد. از این رو لازم است اثربخشی این مداخله با گروه ها و تحت شرایط مختلف بررسی شود و در صورت تکرارپذیری نتایج این پژوهش، مدنظر مراکز مشاوره و برنامه ریزان قرار گیرد.

کلیدواژه ها:

Transcranial direct current stimulation ، Decision making ، Behavior ، Morals ، تحریک مستقیم مغزی ترانس کرانیال ، تصمیم گیری ، رفتار ، اخلاق

نویسندگان

سیما برون

. Department of Psychology and Educational Sciences, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Shiraz International University, Shiraz, Iran.

محبوبه فولادچنگ

Department of Psychology and Educational Sciences, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Shiraz University, Shiraz, Iran.

فریده یوسفی

Department of Psychology and Educational Sciences, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Shiraz University, Shiraz, Iran.

بهرام جوکار

Department of Psychology and Educational Sciences, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Shiraz University, Shiraz, Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :