تحلیل وضعیت و چالش های خرید راهبردی در مسیر دستیابی به پوشش همگانی سلامت در ایران

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 164

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_MUQ-14-7_003

تاریخ نمایه سازی: 15 مهر 1401

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: خرید راهبردی در خدمات بهداشتی و درمانی یکی از مولفه های مهم در بهبود عملکرد نظام سلامت و یکی از مهم ترین موضوعات در اصلاح سیستم سلامت در سراسر جهان است. خرید سنتی (منفعل) به دلیل مشکلاتی از قبیل کارایی پایین در سیستم بهداشت و درمان، نداشتن منابع هدفمند، ناکارآمدی منابع و عدالت ضعیف در دسترسی به خدمات نقاط ضعف دارد. سازمان بهداشت جهانی برای حل این مشکلات، خرید راهبردی را به عنوان یک فعالیت اصلی برای بهبود عملکرد سیستم سلامت معرفی کرده است. ازاین رو مطالعه حاضر با هدف بررسی چالش ها و مشکلات خرید راهبردی بخش سلامت انجام شد. روش بررسی: این مطالعه از نوع کیفی است که به منظور جمع آوری اطلاعات، ابتدا قوانین و سیاست های بالادستی در حوزه خرید راهبردی در ایران بررسی شد. در مرحله بعد با ۲۵ نفر از سیاست گذاران نظام سلامت در خصوص چالش های خرید راهبردی و اقدامات انجام شده مصاحبه شد. داده ها به روش تحلیل محتوا و با استفاده از نرم افزار MAXQDA نسخه ۱۰ تجزیه وتحلیل شد. یافته ها: طی تحلیل وضعیت موجود در ۵ بعد خرید راهبردی، ۲۱ موضوع و ۵۷ زیرموضوع طبقه بندی شد. مهم ترین موضوعات در بین یافته ها موضوع تولیت و حاکمیت با بیشترین فراوانی ۶۲ درصد و نظام اطلاعات سلامت با فراوانی ۴۷ درصد است. با تحلیل یافته های پژوهش ۵۲ چالش شناسایی و بررسی شد. نتیجه گیری: با وجود تمام مزایای خرید راهبردی، اثربخشی آن مبتنی بر اجرای موفق و همکاری موثر همه ذی نفعان است. علاوه بر این، ممکن است لازم باشد خرید راهبردی انجام شود که با شرایط هر کشور و نیازهای جامعه مطابق است؛ لذا ایجاد زیرساخت های لازم و مرتفع کردن چالش ها برای اجرای بهینه آن در کشور ما ضروری است.

نویسندگان

زهرا زارعی

Department of health service administration,South Tehran Branch,Islamic Azad university,Tehran,Iran

سمیه حسام

Department of health service administration,South Tehran Branch,Islamic Azad university,Tehran,Iran

شقایق وحدت

Health equity research center & National institute for health reserch,Tehran univerity of medical sciences,Tehran,Iran

علیرضا اولیایی منش

Associate Professor, Department of Health Care Service Management, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :