بررسی نگرش پژوهشگران، مشاورین و شاغلین در واحدهای صنعتی پرورش گاو شیری در باره کاربرد اسپرم تعیین جنسیت شده

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 89

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JAP-24-3_001

تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1401

چکیده مقاله:

با وجود پیشینه ۱۵ ساله در ورود و استفاده از اسپرم تعیین جنسیت شده در ایران، تناقض های موجود درباره برآیند مزایا و معایب استفاده از اسپرم تعیین جنسیت شده سبب اختلاف نظر بین استفاده­کنندگان این نوع اسپرم از دیدگاه کارایی و بازدهی اقتصادی آن شده است. در این پژوهش، پرسش نامه­ای با ۲۸ پرسش پنج گزینه­ای در مقیاس لیکرت در در باره نگرش افراد پاسخ­دهنده به استفاده از اسپرم تعیین جنسیت شده از جنبه­های مختلف عملکردی، اقتصادی، شناختی و زیرساختی طراحی و در اختیار پژوهش گران، مشاورین و افراد شاغل در مزارع صنعتی پرورش گاو شیری قرار داده شد. واکاوی داده ها نشان داد که شاغلین فارم به طور معنی­داری موافق تاثیر این نوع اسپرم بر کاهش سخت­زایی در مقایسه با پژوهش گران بودند (۰۱/۰>P). هم چنین، این گروه از پاسخ گویان، مخالف کاهش گیرایی اسپرم تعیین جنسیت شده در اقلیم­های مختلف بودند (۰۱/۰>P). بهتر بودن اسپرم تعیین جنسیت شده در تلیسه­ها در مقایسه با گاوهای شکم بالاتر به طور معنی­داری در شاغلین و مشاورین واحدهای پرورشی مورد تایید بود (۰۱/۰>P). از نظر پژوهش گران به علت متداول نبودن استفاده از اسپرم تعیین جنسیت شده، استفاده از این نوع اسپرم ریسک بالاتری دارد (۰۱/۰>P). یافته ها نشان دادند که نگرش شاغلین واحدهای صنعتی بزرگ تا اندازه زیادی با واقعیت های علمی منتشرشده در زمینه اسپرم تعیین جنس شده هماهنگ بود و اختلاف نظر این دسته از شاغلین با پژوهش گران تا اندازه زیادی ناشی از تاثیر سیاست های خرید و توزیع اسپرم در عمل و نیز سیاست های مدیریتی و بهداشتی گله بود.

کلیدواژه ها:

اسپرم تعیین جنس شده ، ایران ، پرسشنامه ، گاو شیری ، نگرش

نویسندگان

ساحره جوزی شکالگورابی

دانشیار،گروه علوم دامی، واحد شهرقدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

علی مقصودی

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران و گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران،

عبدالرحیم غیاثی

مربی گروه ترویج و آموزش کشاورزی، عضو هیئت علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه زابل

محمد رکوعی

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.

هادی فرجی آروق

استادیار، گروه پژوهشی شترمرغ ، پژوهشکده دام های خاص، پژوهشگاه زابل، ایران.

امیر زرگران

دانش آموخته دکتری،واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی،تهران، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :