تحلیل آسیب پذیری و تاب آوری باغداران و تولید مرکبات نسبت به تغییرات اقلیمی در استان مازندران

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 97

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JGRD-19-2_004

تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1401

چکیده مقاله:

تغییرات اقلیمی از ابعاد محیط زیستی و اجتماعی- اقتصادی اثرات گسترده ای بر تولید و جوامع انسانی داشته است. در دو دهه ی اخیر بر اثر وقوع پدیده های اقلیمی سرمازدگی و یخبندان، آسیب ها و خسارت های شدیدی به تولید مرکبات در شمال کشور وارد گردید. با این وجود، اثرات این پدیده های اقلیمی بر آسیب پذیری و تاب آوری تولید و باغداران مرکبات هنوز به طور جامع مورد بررسی قرار نگرفته است.هدف از این مطالعه شناخت آسیب پذیری و مکانیسم های تاب آوری تولید مرکبات و باغداران نسبت به پدیده های اقلیمی سرمازدگی و یخبندان از دیدگاه کارشناسان و مروجان کشاورزی می باشد. پژوهش حاضر از یک روش شناسی کیفی آمیخته از دو روش مطالعه موردی و تئوری داده بنیاد استفاده کرد. داده ها از طریق بررسی اسناد، گروه های متمرکز و مصاحبه های نیمه ساختارمند با کارشناسان جهاد کشاورزی استان مازندران در سطوح استان، شهرستان و دهستان با استفاده از نمونه گیری هدفمند مبتنی بر روش نمونه گیری گلوله برفی گردآوری شدند. یافته های پژوهش نشان داد در طی دو دهه اخیر دماهای حدی پایین به دفعات بیشتر در منطقه اتفاق افتاده است که موجب شده باغات مرکبات که عمدتا حساس به دماهای پایین هستند بیشتر از گذشته در معرض خطر سرمازدگی قرار گیرند. این مساله آسیب پذیری باغداران را نیز افزایش داده است. همچنین علی رغم وجود راهکارهای پیشنهادی از سوی کارشناسان، اقدامات انجام شده توسط باغداران برای کاهش آسیب پذیری و افزایش تاب آوری بصورت خیلی محدود بوده و به موقع نیز اجرا نشده اند. حمایت های مالی، اعتباری، نهاده ای و دانشی نیز کافی نبوده و به موقع انجام نشده اند.

نویسندگان

سید عبدالحمید هاشمی ساداتی

دانشجوی دکتری توسعه کشاورزی، دانشگاه زنجان

اسماعیل کرمی دهکردی

دانشیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس و دانشیار قبلی گروه ترویج، ارتباطات و توسعه روستایی، دانشگاه زنجان

یحیی تاجور

استادیار پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران.

سید حسین میرموسوی

دانشیار گروه جغرافیا، دانشگاه زنجان