بررسی شدت مشکلات پژوهشی قبل و بعد از مداخلات اداری و مدیریتی از دیدگاه اعضای هیات علمی و محققین دانشگاه علوم پزشکی قم، سال ۱۳۸۷-۱۳۸۳

سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 198

فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_MUQ-3-3_006

تاریخ نمایه سازی: 18 مهر 1401

چکیده مقاله:

زمینه وهدف: پژوهش های انجام شده به ویژه در دهه اخیر، نشان دهنده این واقعیت است که همیشه موانعی بزرگ در راه انجام پژوهش وجود داشته است. کشورهایی که خواستار رقابت در عرصه جهانی هستند، بایستی موانع و تنگناهای موجود را برطرف و جاذبه های لازم را برای تحقیقات ایجاد نمایند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخلات اداری و مدیریتی، بر موانع و مشکلات در راه انجام پژوهش از دیدگاه اعضای هیات علمی و محققین دانشگاه علوم پزشکی قم، انجام گرفت. روش بررسی: این مطالعه به صورت نیمه تجربی ( قبل و بعد) روی کلیه اعضای هیات علمی و پژوهش گرانی که قبل و بعد از مداخله حداقل در یک طرح تحقیقاتی مجری یا همکار اصلی بوده اند؛ انجام شد. مداخله شامل مداخلات مدیریتی و اداری بوده است. جمع آوری داده ها توسط پرسشنامه ی خود ایفا، در دو مرحله قبل و بعد از مداخله به منظور رسیدن به اهداف پژوهش انجام گرفته است. این پرسشنامه حاوی اطلاعات شخصی و اطلاعاتی در خصوص مشکلات پژوهشی در چهار حیطه ی تهیه و تدوین طرح تحقیقاتی، اجرای طرح تحقیقاتی، مشکلات مدیریتی – اداری و فردی بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از Pair T-Test انجام شد، و ۰۵/۰P< سطح معنی داری اختلاف ها تلقی گردید. یافته ها: بر طبق این مطالعه میانگین شدت مشکلات پژوهشی در حیطه های تهیه و تدوین طرح پژوهشی، اجرای طرح تحقیقاتی، اداری- مدیریتی و مشکلات فردی قبل و بعد از مداخله اختلاف معنی داری داشتند (۰۰۱/۰P<). در حیطه ی تهیه و تدوین طرح پژوهشی؛ عدم وجود بانک اطلاعاتی مفید در دانشگاه، در زمینه ی اجرای طرح تحقیقاتی؛ کمبود اعتبارات، در حیطه ی اداری- مدیریتی؛ عدم آگاهی مسئولین حسابداری از روند اجرای فعالیت های مرتبط، در حیطه ی مشکلات فردی؛ عدم وجود انگیزه کافی و پایدار برای تحقیق، از بیشترین شدت برخوردار بودند که پس از مداخله از شدت آن ها به طور معنی داری کاسته شد. نتیجه گیری: به نظر می رسد که مقررات اداری، کمبود بودجه تحقیقاتی، حجم کار زیاد، عدم وجود انگیزه و مهارت های فردی از جمله عواملی هستند که مانع از انجام فعالیت های پژوهشی می گردند، ولی نتایج مطالعه حاضر نشان داد که با اصلاح شیوه های اداری و مدیریتی و برنامه ریزی متناسب با مشکلات موجود، می توان موانع را برطرف و از شدت مشکلات کاست. 

نویسندگان

شمسی دارابی

Qom University of Medical Sciences

علیرضا کوهپایی

Qom University of Medical Sciences

محمد حسین یوسفی

Qom University of Medical Sciences

طاهره کمیلی موحد

Qom University of Medical Sciences

هدی احمری طهران

Qom University of Medical Sciences

معصومه رحمانی

Qom University of Medical Sciences

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Ahmari Tehran H, Yosefi MH, Darabi SH, The Viewpoints of ...
  • ۳.Jafari H, Yaghoubi T, Heidari J, Esmaeili R, Hekmat Ara ...
  • Dadkhah BA, Mohamadi MA, PorNaseri SH, Mozafari N. View of ...
  • Anbari Z, Jamshidifar A, Setareh M. The Viewpoints of Faculty ...
  • Solomon SS, Tom SC, Pichert J. Wasserman D, Powers AC. ...
  • Pamela A. Derish, et al. Enhancing the Mission of Academic ...
  • Foroughi F, Kharrazi H. Faculty Members’ Scientific Productivity in Kermanshah ...
  • نمایش کامل مراجع