اثرات نیتروژن و روی بر کمیت و کیفیت میوه لیموشیرین (Citrus limettioides Tan.) روی پایه مکزیکن لایم (Mexican lime) در شرایط خاک آهکی

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 133

فایل این مقاله در 21 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_HPN-4-2_002

تاریخ نمایه سازی: 24 مهر 1401

چکیده مقاله:

سطح بسیار وسیعی از خاک های اراضی تحت کشت جنوب ایران آهکی بوده و در نتیجه جذب عناصری مانند روی، فسفر، آهن و غیره در این خاک ها به کندی انجام می گیرد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر نیتروژن به فرم اوره و سولفات روی بر صفات کمی و کیفی میوه لیموشیرین به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی روی درختان لیموشیرین شش ساله پیوندشده روی پایه مکزیکن لایم در دو قطعه مجزا انجام شد. در خلال نیمه دوم مهرماه محلول پاشی اوره و سولفات روی، قبل از واردشدن درخت به مرحله گل انگیزی روی درختان هدف انجام گرفت. براساس نتایج، در بررسی خواص کمی و کیفی میوه، تیمارهای بدون اوره در پایین ترین سطح قرار داشتند. استفاده از ۵ گرم در لیتر سولفات روی در غیاب اوره و یا ۳ گرم در لیتر اوره در غیاب سولفات روی و نیز تیمار ترکیبی ۳ گرم در لیتر اوره و ۵ گرم در لیتر سولفات روی منجر به بهبود صفات کیفی میوه شد. ترکیب اوره و سولفات روی در غلظت ۵ گرم در لیتر منجر به افزایش متوسط وزن میوه و نیز عملکرد محصول شد. در مجموع، تحت شرایط این آزمایش می توان تیمار ترکیبی اوره ۵ گرم در لیتر و سولفات روی ۳ گرم در لیتر را به صورت محلول پاشی در خلال نیمه دوم مهرماه جهت بهبود صفات کیفی میوه و تیمار ترکیبی اوره و سولفات روی هر دو به مقدار ۵ گرم در لیتر را جهت افزایش عملکرد لیموشیرین توصیه نمود.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

سیدعبدالحسین محمدی جهرمی

دانشجوی دکتری گروه زراعی باغی، دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

عبدالحسین ابوطالبی جهرمی

دانشگاه آزاد جهرم

وحید عبدوسی

استادیار گروه زراعی باغی، دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

علیرضا طلایی

استاد گروه زراعی باغی، دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران