بررسی اصول مکان یابی پروژه های محرک توسعه شهری در بافت های تاریخی (نمونه موردی: منطقه ۱۲ شهر تهران)

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 203

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ESTJ-24-1_007

تاریخ نمایه سازی: 30 مهر 1401

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: توسعه بی رویه شهر، تغییرات ساختار اقتصادی_اجتماعی، عدم تطبیق و همخوانی بافت های مجاور و بی توجهی مدیریت شهری به مناطق تاریخی از یک سو و فرصت توسعه و سرمایه گذاری مناسب در پیرامون شهر از سوی دیگر، باعث افت کیفیت زندگی در این محلات و کنار گذاشته شدن آن ها از فرآیند توسعه شهری شده است. در مقابل، بازگشت به اصل توسعه درون زا و حیات بخشی مجدد به فضاهای شهری از دست رفته با ایجاد جذابیت در بافت های تاریخی، می تواند محرکی برای توسعه آن ها باشد. در این راستا اجرای پروژه های محرک توسعه در بافت های تاریخی شهری امری اجتناب ناپذیر به شمار می رود. این پژوهش کاربردی در صدد تبیین و اولویت بندی معیارهای مکان یابی پروژه محرک توسعه شهری در بافت های تاریخی است. بدین منظور بافت تاریخی منطقه ۱۲ شهر تهران با وجود پتانسیل های ارزشمند تاریخی در مرکز شهر قدیم تهران انتخاب شد. روش بررسی: پژوهش حاضر که در سال ۱۳۹۸ انجام شده، از نوع توصیفی- تحلیلی است و از روش تحلیل شبکه ای فازی (FANP) جهت اولویت بندی معیارها بهره گرفته است. بدین منظور، پس از مطالعه مبانی نظری پژوهش به روش اسنادی- کتابخانه ای، معیارهای مناسب مکان یابی پروژه محرک توسعه شهری به روش تحلیل عاملی وزن دهی شده و جهت ارزیابی در نرم افزار Super Decisions وارد شد. بحث و نتیجه گیری: می توان نتیجه گرفت که در مکان یابی پروژه محرک توسعه در بافت تاریخی، تسهیل حرکت پیاده و ایجاد اشتغال نقشی اساسی ایفا می نمایند. و برخلاف تصور رایج که احیای میراث فرهنگی و تاریخی مهمترین عامل در تحریک بافت تاریخی به شمار می رود، این معیار در جایگاه کم اهمیت ترین معیارها قرار گرفت.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

ایل ناز فتح العلومی

دانشجوی دکتری شهرسازی، دانشکده فنی و مهندسی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

خشایار کاشانی جو

دکتری شهرسازی، استادیار و عضو هیات علمی گروه معماری، دانشکده فنی و مهندسی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. (مسوول مکاتبات)

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Nazarian, Asqar. ۲۰۱۰. The role of air transport in the ...
  • Negahdari, B. ۲۰۱۷. Identification of development stimulus projects in Tehran, ...
  • Alpopi, C., Manole, C. ۲۰۱۳. Integrated urban regeneration-solution for city ...
  • Bohannon, L. ۲۰۰۴. The urban catalyst concept: toward successful urban ...
  • Cowan, R. ۲۰۰۵. The Dictioanary of Urbanism, Streetwise Press, Britain ...
  • EDAW Master ۲۰۰۲. http:/www.rudi.net/node/۱۷۴۷۸Lang, J. ۱۹۹۴. Urban design: An American ...
  • Macdougall, D. ۱۹۹۳. Putting the heart back in the City, ...
  • Sajjadzade, H. et al., ۲۰۱۷. Relationship between spatial configuration and ...
  • نمایش کامل مراجع