نظرسنجی درخصوص پیشنهاد بومی سازی برنامه همگام ساز فراداده ای تاریخ شفاهی (OHMS )؛ با تاکید بر اهمیت همگام سازی منابع تاریخ شفاهی دفاع مقدس

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 97

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JORALH-14-1_004

تاریخ نمایه سازی: 30 مهر 1401

چکیده مقاله:

دفاع مقدس از بزنگاه های تاریخ معاصر ایران است. هرچه واقعه مهم باشد و روایت های متعدد و زیادی از آن وجود داشته باشد، تاریخ شفاهی آن نیز اهمیت بیشتری دارد. علاوه بر آن، تاریخ شفاهی دفاع مقدس، بیشترین فراوانی را بین منابع تاریخ شفاهی در ایران دارد؛ بنابراین، توجه به مستندسازی و تهیه مصاحبه های تاریخ شفاهی و امکان دسترسی آسان به آنها برای پژوهشگران حوزه های مختلف تاریخ دفاع مقدس و معاصر ایران از جایگاه ویژه ای برخوردار است. برنامه همگام ساز فراداده ای تاریخ شفاهی (OHMS) برنامه مبتنی بر وب است که امکان دسترسی آسان به مصاحبه ها را با توجه به موضوعات مختلف و زمان طرح آنها در مصاحبه ها فراهم می کند. معرفی و پیشنهاد بومی سازی این برنامه کاربردی در تاریخ شفاهی به خصوص تاریخ شفاهی دفاع مقدس، هدف اصلی این مقاله است. همچنین این پژوهش در صدد پاسخ به این پرسش هاست: شیوه های سازماندهی و دسترسی به منابع تاریخ شفاهی در سازمان ها و مراکز آرشیوی چگونه است؟ صاحب نظران در سازمان ها و مراکز آرشیوی، مدیریت منابع تاریخ شفاهی را در زمینه سازماندهی و دسترس پذیری چگونه ارزیابی می کنند؟ از دیدگاه صاحب نظران، استفاده از برنامه همگام ساز فراداده ای تاریخ شفاهی تا چه میزان می تواند در کارآمدی مدیریت منابع تاریخ شفاهی موثر باشد؟ پژوهش براساس هدف، از نوع کاربردی و با استفاده از روش پیمایشی - توصیفی صورت گرفته است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته است که۲۰ نفر از اساتید، پژوهشگران و کارشناسان تاریخ شفاهی در سازمان ها و مراکز اسنادی که در زمینه تولید تاریخ شفاهی فعالیت دارند، به آن پاسخ داده اند.

نویسندگان

فاطمه احمدی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مطالعات آرشیوی دانشگاه الزهرا، تهران، ایران

نگار زارع

دانش آموخته کارشناسی ارشد مطالعات آرشیوی دانشگاه الزهرا، تهران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :