تاثیر بحران مالی جهانی بر جریان سرمایه گذاری در کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی (رهیافت هم انباشتگی در داده های تابلویی)

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 122

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JMEK-3-1_005

تاریخ نمایه سازی: 11 آبان 1401

چکیده مقاله:

عوامل موثر بر جریان سرمایه گذاری به عنوان یکی از مهم ترین متغییرهای کلان اقتصادی همواره مورد توجه اقتصاددانان قرار گرفته است. از این رو، هدف اصلی این مطالعه بررسی رابطه بلندمدت بین سرمایه گذاری (تشکیل سرمایه ثابت ناخالص داخلی حقیقی) و عوامل تاثیرگذار بر آن همانند بحران مالی جهانی، مخارج مصرفی دولت، نرخ بهره حقیقی و درجه بازبودن تجارت در ۵۷ کشور عضو سازمان همکاری اسلامی در سال های ۱۹۶۰-۲۰۱۹ بوده است. برای نیل به این هدف، از رهیافت هم انباشتگی وسترلاند در داده های تابلویی برای برآورد رابطه تعادلی بلندمدت بین متغیرهای مدل استفاده شده است. نتایج تجربی حاصل از تخمین مدل بیانگر این است که بحران مالی جهانی و نرخ بهره حقیقی تاثیر منفی و معنی دار بر سرمایه گذاری در کشورهای منتخب در حال توسعه داشته در حالیکه اثرگذاری درجه بازبودن تجارت بر سرمایه گذاری مثبت و معنی دار بوده است. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه مهمترین توصیه سیاستی این پژوهش آن است که سیاستگذاران اقتصادی در این قبیل کشورها با کنترل نرخ بهره و نیز ارتقای صادرات و به ویژه صادرات غیرنفتی به افزایش سرمایه گذاری و رشد اقتصادی مبادرت ورزیده و از این طریق از اثر بحران مالی جهانی بر سرمایه گذاری مصون بمانند.

کلیدواژه ها:

بحران مالی جهانی ، جریان سرمایه گذاری ، رهیافت هم انباشتگی وسترلاند در داده های تابلویی ، کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی (OIC )

نویسندگان

هادی امیری جاوید

دانشجوی دکتری، گروه اقتصاد بین الملل، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.