مقایسه ساختار تذهیب صفحات مذهب مزدوج در چهل نسخه از شاهنامه ها و خمسه های دوره صفوی (سده های ۱۰ و ۱۱ هجری)

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 142

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JIC-6-1_007

تاریخ نمایه سازی: 8 آذر 1401

چکیده مقاله:

چکیده قدمت و تدوام  هنر تذهیب منجر به انجام مطالعات بسیاری در این زمینه شده است ولیکن مطالعه ای که در آن رابطه میان نوع تذهیب با نوع محتوای نسخه (ژانر یا گونه اثر) را به صورت اختصاصی مورد سنجش قراردهد تاکنون انجام نشده است. لذا هدف مطالعه پیش رو آن است تا ویژگی های ساختاری تذهیب را در صفحات مذهب مزدوج هریک از دوگروه شاهنامه ها و خمسه های دوره صفوی (چهل نسخه منتخب از کتابخانه ها و موزه های کشورهای مختلف)، به عنوان نمایندگان ادبیات حماسی و تغزلی، بر اساس شاخصه های کمی، تعیین و در نهایت علت وجود تفاوت ها را در تذهیب این دو گروه توضیح دهد. بر این اساس، سوالات ذیل پاسخ داده شد: ویژگی های شاخص در ساختار تذهیب صفحات مذهب مزدوج شاهنامه ها و خمسه های سده دهم و یازدهم کدامند؟ و تفاوت های ساختاری آنها چگونه قابل توضیح است؟ یافته های این تحقیق که به روش، کیفی و استقرایی بوده و از نقطه نظر بررسی داده ها، توصیفی-تحلیلی است نشان می دهند که، ساختار صفحات مذهب مزدوج چه در شاهنامه ها و چه در خمسه ها در نیمه اول سده دهم غالبا هندسی، کادرها ساده و عرض آنها کم و یا متناسب بوده و از نیمه دوم سده دهم ساختارهای غیر هندسی در کنار ساختارهای  هندسی رواج یافته و کادرها عریض تر و کنگره ای شده اند و این تغییرات در شاهنامه ها بیش تر از خمسه ها نمود داشته است و علت آن وابسته به نوع متن، یعنی نظم و یا نثر بودن متن در این صفحات است و نه گونه (ژانر) اثر همچنین بررسی ها مشخص نمود که در سده یازدهم این سبک از تزیین (صفحات مذهب مزدوج) در شاهنامه ها تداوم یافته ولیکن در خمسه ها بسیار محدود بکار رفته است. علاوه براین در هر دو گروه مورد مطالعه (خمسه ها و شاهنامه ها) الگوهای مشترکی شناسایی شد، الگوهایی که در قرآن ها نیز شاهد بکارگیری آنها هستیم که این خود نشان دهنده عدم اختصاصی بودن تذهیب ها در گونه های مختلف (ژانرهای مختلف) است.  

نویسندگان

الهام اکبری

e.akbari@alzahra.ac.ir

مریم کشمیری

e.akbari@alzahra.ac.ir

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • منابعتاکستانی، اردشیر (۱۳۹۵)، بررسی سیر تحول نقوش هنر تذهیب در ...
  • دروش، فرانسوا، (۱۳۹۵)، دستنامه نسخه شناسی نسخه های به خط ...
  • ساریخانی، مجید (۱۳۸۹)، هنر زراندودگری یا تذهیب در خدمت خوشنویسی ...
  • شیخی، علیرضا و کوه جانی گوجی، سمیه (۱۳۹۷)، مطالعه اصول ...
  • عظیمی، حبیب الله (۱۳۸۹)، ادوار تذهیب در کتاب آرایی مذهبی ...
  • کشمیری، مریم (۱۳۹۸)، تذهیب در ایران: تاریخچه، نقوش و اصطلاحات، ...
  • منابع آنلاینURL۱:https://cudl.lib.cam.ac.uk/view/MS-CAIRODAK-MS-TARIKH-FARISI-NO-۰۰۰۶۰/۵URL۲:https://manuscripts.thewalters.org/viewer.php?id=W.۶۱۰page/۷۴۶/mode/۲upURL۳ https://gallica.bnf.fr/ark:/۱۲۱۴۸/btv۱b۸۴۲۲۹۹۶۷/f۲۱.item.r=Persan%۲۰۴۹۰URL۴:https://www.metmuseum.org/art/collection/search/۴۴۶۵۴۳?ft=۱۳.۲۲۸.۶&offset=۰&rpp=۴۰&pos=۱URL۵:https://www.si.edu/object/khamsa-quintet-nizami-d-۱۲۰۹:fsg_F۱۹۸۲.۲۵URL۶:https://cudl.lib.cam.ac.uk/view/MS-MANC-RYL-PERS-۰۰۹۱۰/۲URL۷:https://dl.nlai.ir/UI/b۹۲۰۸۷۴ ...
  • نمایش کامل مراجع