ارزیابی تراکم، زیست توده و تنوع زیستی علف های هرز در کشت مخلوط ردیفی کاهو پیچ (Lactuca sativa L. var. capitata) و گل عسلی (Lobularia maritima (L.) Desv.)

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 190

فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_AGRY-14-3_001

تاریخ نمایه سازی: 28 آذر 1401

چکیده مقاله:

به منظور بررسی اثر الگوهای کشت مخلوط ردیفی کاهو پیچ و گل عسلی بر تراکم، زیست­توده و تنوع زیستی علف­های هرز، آزمایشی در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی ۱۳۹۴- ۱۳۹۳ اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل الگوهای کشت مخلوط ردیفی ۱ ردیف کاهو پیچ + ۱ ردیف گل عسلی (۱:۱)، ۲ ردیف کاهو پیچ + ۲ ردیف گل عسلی (۲:۲)، ۳ ردیف کاهو پیچ + ۳ ردیف گل عسلی (۳:۳) و کشت خالص دو گونه بود. نتایج نشان داد که اثر الگوهای کشت مخلوط ردیفی کاهو پیچ و گل عسلی بر تمامی صفات مورد مطالعه در هر دو مرحله نمونه برداری معنی­دار بود. بیشترین تراکم علف­های هرز در الگوی کاشت ۲:۲ به ترتیب با ۴/۲۸۲ و ۰۳/۱۲۲ بوته در مترمربع در هر دو مرحله نمونه برداری مشاهده شد. در مرحله اول و دوم نمونه­برداری، بیشترین زیست توده علف­های هرز به ترتیب در الگوی کاشت ۱:۱ و ۲:۲ با ۳۳/۵۸ و ۰۸/۶۲ گرم در مترمربع مشاهده شد. همچنین، بیشترین مقدار شاخص تنوع شانون- وینر، در الگوی کاشت ۲:۲ و ۱:۱ به ترتیب با ۵۳/۰ و ۳۷/۰ در مرحله اول و دوم نمونه برداری مشاهده شد. بیشترین مقدار شاخص تنوع سیمپسون، در الگوی کاشت ۲:۲ به ترتیب با ۶۶/۰ و ۴۶/۰ در هر دو مرحله نمونه برداری مشاهده شد و در نهایت، بیشترین مقدار شاخص غنای گونه­ای مارگالف، در الگوی کشت خالص کاهو پیچ و الگوی کشت مخلوط ردیفی ۱:۱ به ترتیب با ۴۸/۱ و ۶۳/۱ در مرحله اول و دوم نمونه برداری مشاهده شد. به­طور کلی، الگوهای کشت مخلوط ردیفی ۱ ردیف کاهو پیچ + ۱ ردیف گل عسلی (۱:۱) و ۲ ردیف کاهو پیچ + ۲ ردیف گل عسلی (۲:۲)، بیشترین میزان را از نظر اکثر شاخص­های تنوع، یکنواختی و غنای گونه­ای مورد بررسی در این تحقیق دارا بودند.

نویسندگان

محمد حسن هاتفی فرجیان

گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد،مشهد، ایران

علیرضا کوچکی

گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

مهدی نصیری محلاتی

گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Abadian, H., Yarnia, M., Pirdashti, H., Abasi, R., and Farahvash, ...
  • Bugg, R.L., Colfer, R.G., Chaney, W.E., Smith, H.A., and Cannon, ...
  • Gliessman, S.R., ۱۹۹۵. Sustainable agriculture: An agroecological perspective. Advances in ...
  • Hyvonen, T., and Huusela-Veistola, E., ۲۰۰۸. Arable weeds as indicators ...
  • Khorramdel, S., Mahmoodi, G., Abdollahi, F., and Hasanzadeh, H.R., ۲۰۱۴. ...
  • Park, S.E., Benjamin, L.R., and Watkinson, A.R., ۲۰۰۲. Comparing biological ...
  • نمایش کامل مراجع