ویژگی های حاکم شایسته از منظر فقه جعفری و اهل سنت

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 300

فایل این مقاله در 24 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JSMIU-4-6_005

تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1401

چکیده مقاله:

این تحقیق درباره صفات «حاکم» از نظر شیعه و اهل سنت می باشد. در جوامع بشری یکی از مهم ترین امور، انتخاب حاکم شایسته جهت اداره جامعه و رسیدگی به امور آن است. اگر این امر به درستی صورت نگیرد باعث می شود بلایا و اتفاقاتی هراس انگیز و وحشتناک در هر جامعه ای خصوصا در جوامع اسلامی به وقوع بپیوندد، لذا در منابع اسلامی، صفاتی ویژه و مورد قبول خداوند برای حاکم شرعی ذکر شده است. یک حاکم شایسته از نظر شیعه، دارای ویژگی های منحصر به فردی است که مهم ترین آن ها عبارت اند از: اسلام، تقوا، عقل، فقاهت، عدالت و حسن تدبیر و مدیریت، که برخی از این ویژگی ها را اهل سنت نیز شرط می دانند. آنچه در نگاه اهل سنت مورد قبول شیعه نیست، این است که اگر حاکمی به هر دلیلی قدرت را به دست بیاورد اطاعت از او بر همگان لازم است، اگر چه ظالم باشد. این پژوهش با جستجو در منابع فقهی شیعی و اهل سنت به روش کتابخانه ای و با هدف آشکار نمودن برتری قوانین شیعه برای حاکمیت به حق الهی در جامعه انجام شده است.

نویسندگان

زهرا گوهری موسی آباد

گروه فقه و معارف اسلامی، مدرسه عالی فقه و قرآن، مجتمع آموزش عالی خواهران، نمایندگی استان خراسان، جامعه المصطفی العالمیه، مشهد،ایران.

زکیه اکبری

گروه فقه و معارف اسلامی، مدرسه عالی فقه و قرآن، مجتمع آموزش عالی خواهران، نمایندگی استان خراسان، جامعه المصطفی العالمیه، افغانستان