رتبه بندی استان های ایران ازلحاظ دسترسی به شاخص های بهداشتی و درمانی: با تاکید بر استان یزد

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 155

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_MSHS-7-3_005

تاریخ نمایه سازی: 15 دی 1401

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: رتبه بندی استان ها از منظر دسترسی به خدمات بهداشت و درمان، امکان برنامه ریزی دقیق تر به منظور شناسایی پتانسیل ها و نقاط ضعف و تخصیص منصفانه بودجه های وزارت بهداشت و درمان را فراهم می نماید. لذا مطالعه حاضر باهدف رتبه بندی استان های کشور و نیز بررسی جایگاه استان یزد از منظر دسترسی به شاخص های بخش بهداشت و درمان انجام شد. روش پژوهش: مطالعه حاضر ازنظر هدف، از نوع کاربردی با ماهیت پیمایشی- توصیفی و ازنظر زمان مقطعی محسوب می شود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه استان های کشور است. داده های موردنیاز دسترسی به شاخص های بخش بهداشت و درمان بر اساس اطلاعات سالنامه ی آماری کشور در سال ۱۳۹۸ استخراج شده است. برای انجام بخش تحلیل از روش آنتروپی شانون و تاپسیس و نرم افزار­های Excel ۲۰۱۶ و TOPSIS ۲۰۱۶ استفاده شد. یافته ها: روش وزن دهی آنتروپی نشان داد؛ شاخص آزمایشگاه تشخیص پزشکی و ژنتیک بالاترین وزن و مراکز توان بخشی کمترین وزن را به خود اختصاص داده­­اند. روش رتبه بندی تاپسیس نشان داد؛ استان یزد از منظر دسترسی به شاخص های بهداشت و درمان در جایگاه چهارم و استان های خراسان جنوبی و چهارمحال و بختیاری در رتبه های اول و دوم و استان آذربایجان غربی در رتبه آخر قرارگرفته اند. نتیجه گیری: شاخص های آزمایشگاه تشخیص پزشکی و ژنتیک، داروساز، پزشک عمومی، مراکز اورژانس و تخت موسسات درمانی به ترتیب دارای بیشترین وزن ها و بیشترین تاثیر در رتبه بندی استان ها از منظر دسترسی به شاخص های بهداشت و درمان هستند. لذا به برنامه ریزان و مسئولان بخش بهداشت و درمان پیشنهاد می شود، جهت رشد رتبه بندی و کاهش نابرابری ها، اولویت ها را با توجه به میزان برخورداری استان های کشور از شاخص های ذکرشده تعیین نمایند.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

حبیب انصاری سامانی

Associate Professor, Department of Economics, Faculty of Economics, Management and Accounting, Yazd University, Iran

دنیا شجیرات

MSc in Economics, Department of Economics, Faculty of Economics, Management and Accounting, Yazd University, Iran

نوشین یوشنی

Assistant Professor, Department of Health Education and Health Promotion, Social Determinants of Health Research Center, School of Public health, Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Safaeipour M, Maveddat E. Assessment of areas with an emphasis ...
  • Ding J, Hu X, Zhang X, Shang L, Yu M, ...
  • Pereira MA, Machete IF, Ferreira DC, Marques RC. Using multi-criteria ...
  • Tabriz J, Ghasem A, Moazzen S. Analysis of spatial inequality ...
  • نمایش کامل مراجع