تاریخچه نوین اخلاق در مطالعات علوم سلامت، بخش چهارم: دستورالعمل بین المللی CIOMS

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 88

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_RUMS-21-7_001

تاریخ نمایه سازی: 19 دی 1401

چکیده مقاله:

همان طور که در سخنان سردبیری پیشین مجله دانشگاه به آن اشاره گردید؛ کد نورمبرگ، بیانیه هلسینکی و گزارش بلمونت سه گام اساسی در تاریخچه مدرن اخلاق در پژوهش های سلامت هستند [۳-۱]. آن ها باعث شدند که توجه پژوهش گران حوزه سلامت به مسائل اخلاقی، بیش از پیش منعطف گردد. گام چهارمی که پس از آن ها برداشته شد، محصول کوشش مشترک  Organization of Medical Sciences (CIOMS) Council for International و سازمان بهداشت جهانی World Health Organization (WHO)  بود که به دستور العمل بین المللی اخلاقی برای پژوهش های سلامت که در آن نمونه های انسانی مورد استفاده قرار می گیرند، معروف شد [۴]. دستورالعمل بین المللیCIOMS  بیش تر برای کشورهای با درآمد کم و برای کاربرد اصول اخلاق جهانی برای شکل گیری سیاست های ملی پژوهش در علوم سلامت وضع شده است. مسائل اخلاقی ارائه شده در این دستورالعمل ، ارتباط تنگاتنگی با گزارش بلمونت دارد. بر این اساس، پژوهش های علوم سلامت که بر روی انسان ها به عمل می آید باید از شرکت کنندگان در مطالعه محافظت کرده و به ویژه شرایط محیطی که قرار است پژوهش در آن به عمل آید را مورد ارزشیابی قرار دهد تا مطمئن شود که این پژوهش ها از نظر اخلاقی مورد قبول جوامع محلی هستند. بنابراین، براساس این دستور العمل نه تنها در نظر گرفتن شرایط محیطی پژوهش حائز اهمیت فراوان است بلکه محققین باید این اطمینان را ایجاد کنند که نتایج به دست آمده از پژوهش های انجام شده برای همان جوامع محلی نیز، قابل دسترسی می باشد [۴]. علت این تاکید هم آن بود که شواهد نشان می داد که برخی از پژوهش هایی که در کشورهای با در آمد بالا حمایت می شوند، ممکن است که در کشورهای با درآمد پایین به مرحله اجرا در آیند و در این اجرا نه تنها حقوق شرکت کنندگان در مطالعه به طور کامل حفظ نگردد، بلکه آن ها از نتایج به دست آمده از مطالعه نیز هیچ وقت بهره مند نگردند. از همین رو، دستورالعمل بین المللی CIOMS برای اولین بار در سال ۱۹۹۳ میلادی منتشر شد و برای بار دوم در سال ۲۰۱۶ میلادی مورد تجدید نظر قرار گرفت [۵]. در تجدید نظر سال ۲۰۱۶ میلادی، بیش تر بر حقوق افراد آسیب پذیر، مانند کودکان مورد مطالعه در کارآزمایی های میدانی که در آن اثر بخشی واکسن ها مورد مطالعه قرار می گیرند، تاکید شده است. هم چنین، مسائل اخلاقی پیرامون موضوعاتی نظیر داده های بزرگ (Big data)، بانک نمونه های حیاتی (Bio banking)، استفاده مجدد از نمونه هایی که برای پژوهش قبلی و با اهداف دیگری جمع آوری شده اند ، مورد توجه قرار گرفته است. در این نسخه جدید هم چنین، با در نظر گرفتن ارزش های اجتماعی و اخلاقی به هنگام طراحی، اجراء و پس از اجرای مطالعه تاکید شده است. برای نمونه، ضرورت ارائه مراقبت های لازم در صورت نیاز به جمعیت تحت بررسی پس از خاتمه مطالعه، مورد تاکید قرار گرفته است. بالاخره، تاکید شده است که کلیه طرح های مرتبط به سلامت مورد نظارت قرار گرفته تا نه تنها حریم خصوصی شرکت کنندگان مورد توجه قرار گیرد، بلکه استفاده صحیح از داده ها و نمونه های ذخیره شده نیز به عمل آید [۵]. به نظر می رسد که با توجه به حجم وسیع از مطالعات مربوط به سلامت که به طور روز افزونی در اقصی نقاط مختلف دنیا به عمل آید. هم چنین، با رخداد مسائل جدید نظیر عالم گیری – کووید ۱۹، جهان در آینده شاهد تدوین دستورالعمل های بیش تری باشد که متخصصین علوم سلامت برای رعایت مسائل اخلاقی در این پژوهش ها، باید مورد توجه قرار دهند [۶].

نویسندگان

محسن رضائیان

علوم پزشکی رفسنجان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • References[۱] Rezaeian M. The Modern History of Ethics in Health ...
  • Rezaeian M. The Modern History of Ethics in Health Research, ...
  • Rezaeian M. The Modern History of Ethics in Health Research, ...
  • International Ethical Guidelines for Biomedical Research Involving Human Subjects Prepared ...
  • Nichol AA, Mwaka ES, Luyckx VA. Ethics in Research: Relevance ...
  • Rezaeian M. The Impact of Covid-۱۹ Pandemic on the Function ...
  • نمایش کامل مراجع