مقایسه تاثیر موسیقی و رایحه درمانی با گلاب بر میزان شادکامی سالمندان ساکن در مراکز نگهداری سالمندان شهر کرمانشاه در سال ۱۳۹۸

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 181

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_NMJ-30-4_007

تاریخ نمایه سازی: 21 دی 1401

چکیده مقاله:

سابقه و هدف: با بالارفتن سن و شروع دوره سالمندی به تدریج از فعالیت های روانی و اجتماعی افراد کاسته می شود. با برنامه ریزی مناسب، سالمندان از دوران سال خوردگی شاد، مولد و لذت بخشی خواهند داشت. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر موسیقی و رایحه درمانی با گلاب بر میزان شادکامی سالمندان ساکن در مراکز نگهداری سالمندان انجام شد. مواد و روش ها: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی تصادفی سه گروهی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است که روی ۹۳ سالمند ساکن در مراکز نگهداری سالمندان شهر کرمانشاه انجام شد که به روش نمونه گیری داوطلبانه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه تخصیص داده شدند. سالمندان قبل از اجرای مداخله پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک و پرسش نامه شادکامی آکسفورد را تکمیل کردند. برای گروه موسیقی، به مدت ۱۲جلسه ۴۵ تا ۵۰ دقیقه ای، موسیقی های مجاز طبق وزارت ارشاد اسلامی، موسیقی آرام بخش و بی کلام آرنداشتاین و موسیقی شاد محلی کردی به صورت گروهی اجرا شد. همچنین برای گروه مداخله رایحه درمانی به صورت گروهی به مدت یک هفته (درمجموع ۷ جلسه) از پنبه آغشته به ۳ قطره گلاب استفاده شد که به لباس سالمندان وصل شده بود. گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند و به فعالیت های روزانه پرداختند. داده ها با استفاده از آزمون تی زوجی و تحلیل کوواریانس تجزیه وتحلیل شدند. یافته ها: میانگین نمره امتیاز شادکامی در سه گروه تفاوت آماری معنی داری نداشت. اثر امتیازات پیش آزمون متغیرهای شادکامی و ابعاد مختلف آن بر امتیازات پس آزمون معنادار بود (۰.۰۰۱>P). همچنین با کنترل اثر پیش آزمون تفاوت معناداری بین سالمندان سه گروه رایحه درمانی، موسیقی درمانی و گروه کنترل مشاهده شد. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد دو روش موسیقی درمانی و رایحه درمانی با گلاب موجب افزایش شادکامی سالمندان می شود، اما تاثیر موسیقی بر افزایش شادکامی سالمندان نسبت به رایحه درمانی بیشتر بوده است. لذا پیشنهاد می شود از موسیقی درمانی و رایحه درمانی به عنوان روش های ارزان غیردارویی و طب مکمل در مراکز نگهداری سالمندان و بیمارستان ها در کنار سایر درمان ها به منظور ارتقای شادکامی استفاده شود.

نویسندگان

مینو متقی

Community Health Research Center, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran

سنا حضرتیان

Community Health Research Center, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :