‎راهکارهای اصلاح مکالمه در کودکان طبیعی۳ تا ۵ ساله شهر اصفهان

سال انتشار: 1389
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 134

فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JRRS-6-1_006

تاریخ نمایه سازی: 4 بهمن 1401

چکیده مقاله:

چکیده مقدمه: مهارت‎های اصلاح مکالمه، یکی از مهم‎ترین مهارت‎های کاربرد شناختی زبان و از دسته مهارت‎های مکالمه‎ای می‎باشد. اهمیت این مهارت‎ها به وی‍ژه در مورد کودکان دچار نقایص زبانی از قبیل کودکان کم شنوا یا دچار نقص ویژه زبان که نیاز به اصلاح نقایص ارتباطی دارند، به شدت احساس می‎شود. اطلاعات آسیب شناسان گفتار و زبان در زمینه چنین مهارتی و شکل طبیعی استفاده از راه‎کارهای اصلاح مکالمه (تکرار، بازگویی، افزایش و اصلاح سرنخی) بسیار محدود و مبتنی بر حدس و گمان می‎باشد. این پژوهش به معرفی و مقایسه این راه‎کارها در کودکان طبیعی ۳، ۴ و ۵ ساله پرداخت. مواد و روش ها: در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و مقطعی، کاربرد انواع راه‎کارهای اصلاح مکالمه در ۷۲ نمونه از کودکان دختر و پسر فارسی زبان شهر اصفهان، در سه گروه سنی ۳، ۴ و ۵ ساله به کمک دو کتابچه تصویری و ایجاد موقعیت درخواست توضیح، مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: راه‎کارهای بازگویی، اصلاح سرنخی و پاسخ‎های نامناسب با سن ارتباط معنی‎داری داشتند، ولی در مورد راه‎کارهای تکرار و افزایش، چنین ارتباط آماری به اثبات نرسید. در مورد جنس نیز تنها راه‎کار بازگویی در پسران، کاربرد بیشتری نسبت به دختران داشت. بحث: تکرار در هر مقطع سنی پرکاربردترین راه‎کار بود. استفاده از راه‎کار بازگویی در سنین پایین‎تر، شایع‎تر و با افزایش سن کاهش یافت. استفاده از راه‎کار اصلاح سرنخی نیز با افزایش سن بیشتر شد. این نتایج با نتایج پژوهش‎های خارج از کشور هم‎خوانی داشت. کلید واژه ها: کاربردشناسی زبان، اصلاح مکالمه، نقص ارتباطی.

نویسندگان

محمدرضا کیهانی

MSc in Statistics, Academic Member in Department of Biostatics, School of Rehabilition, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

زهرا آقارسولی

MSc in Speech Therapy, Academic Member in School of Rehabilitation, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

یحیی مدرسی

PhD in Linguistics, Academic Member in Institute for Humanities and Cultural Studies, Tehran, Iran.

محبوبه نخشب

MSc in speech therapy,Academic Member in School of Rehabilitation, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.