تاثیر سامانه آبیاری فتیله ای بر بهره وری آب و برخی صفات رشد گیاه گوجه فرنگی درکشت گلخانه ای

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 158

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_WRA-36-3_004

تاریخ نمایه سازی: 18 بهمن 1401

چکیده مقاله:

این پژوهش برای بررسی کارایی سامانه آبیاری فتیله ای در کشت گلخانه ای گیاه گوجه فرنگی و مقایسه آن با سامانه آبیاری قطره ای به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی (CRD)، شامل تیمارهای آبیاری در پنج سطح (آبیاری قطره ای و آبیاری فتیله ای با قطرهای یک، سه، چهار و پنج سانتی متر) و دو بستر کشت ("کوکوپیت، خاک، کود، پرلیت" و "خاک، شن، کود") در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه تربیت مدرس در سال ۱۴۰۰-۱۳۹۹ انجام شد. کمترین حجم مصرف آب در طول دوره رشد در آبیاری فتیله ای با قطر فتیله یک سانتی متر، ۲۹/۲۵ لیتر در بوته و بیشترین حجم مصرف آب در آبیاری قطره ای و فتیله ای با قطر فتیله پنج سانتی متر به ترتیب ۳۶ و ۳۷/۵ لیتر در بوته بود. این نتایج نشان دهنده اختلاف ۱۹% و ۴% در میزان مصرف آب بین تیمار آبیاری فتیله ای با قطر یک سانتی متر و پنج سانتی متر با آبیاری قطره ای است. میزان مصرف آب در سامانه آبیاری قطره ای نسبت به متوسط سامانه آبیاری فتیله ای به میزان شش درصد بیشتر بود. همچنین قطر فتیله در آبیاری فتیله ای تاثیر معنی داری بر میزان مصرف آب داشت، به طوری که اختلاف بین تیمارهای آبیاری فتیله ای (کمترین و بیشترین میزان مصرف آب) در قطرهای یک و پنج سانتی متر به ۲۸% رسید. آبیاری فتیله ای با قطر سه سانتی متر در بستر کشت "خاک، ماسه، کود" با ۷۰۰ گرم در بوته، بیشترین عملکرد میوه گوجه فرنگی را به خود اختصاص داد. عملکرد میوه در بستر "خاک، ماسه، کود" نسبت به بستر"کوکوپیت، خاک، پرلیت، کود" نیز ۵۹% افزایش بافت. بیشترین بهره وری آب در آبیاری فتیله ای با قطر سه سانتی متر، ۱۱/۱۹ و کمترین بهره وری آب در تیمار آبیاری قطره ای ۹/۰۶ کیلوگرم بر مترمکعب آب به دست آمد که دارای اختلاف ۲۴% است. میزان مصرف آب در بستر کشت “خاک، شن، کود” نسبت به بستر کشت “کوکوپیت، خاک، کود، پرلیت” ۲۱% کاهش یافت و موجب افزایش ۱۰۰% بهره وری آب در بستر“خاک، شن، کود” شد. در آبیاری فتیله ای، به علت اینکه همواره آب در دسترس بوده، گیاه با تنش آبی مواجه نشد و این نتایج حاکی از آن است که سامانه آبیاری فتیله ای با بهبود رشد گیاه موجب افزایش میزان تولید محصول تر و خشک و بهره وری فیزیکی آب گوجه فرنگی شد. اگرچه در این تحقیق تجزیه وتحلیل اقتصادی انجام نشده است ولی محصول بیشتر همراه با مصرف آب کمتر در سامانه آبیاری فتیله ای، درآمد بیشتری برای بهره بردار خواهد داشت و می تواند دلیل قابل قبولی برای استفاده از این روش آبیاری باشد.

کلیدواژه ها:

بهره وری فیزیکی آب ، آبیاری قطره ای ، خاک گلدان ، آب مصرفی گوجه فرنگی

نویسندگان

مهدی رضایی خرمنانی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مهندس آبیاری و زهکشی دانشگاه تربیت مدرس

مهدی اکبری

دانشیار موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

مهدی کوچک زاده

دانشیار گروه مهندسی آبیاری و زهکشی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • باقری، م. آل بوعلی، ف. صادقی،ح. جوانمردی، ش. (۱۳۹۳). بررسی ...
  • زارعی، ژ. حیدری، ح. (۱۳۹۶). بررسی بهره ورری فیزیکی آب ...
  • عابدی باباحیدری، ح. (۱۳۹۶). مقایسه روش های آبیاری سطحی، قطره ...
  • محمدی اروجه، ر. (۱۳۹۶). بررسی بهره وری فیزیکی آب سامانه ...
  • Blum, A., (۱۹۹۹). Towards standard assay of drought resistance in ...
  • Budiarto, R., Ridwan, M. K., Haryoko, A., Anwar, Y. S., ...
  • https://doi.org/۱۰.۱۰۱۶/j.proenv.۲۰۱۳.۰۲.۰۶۶Chaturvedi, A. K., Surendran, U., Gopinath, G., MadhavaChandran, K., Anjali, ...
  • Felipe, A. J. B., and Bareng, J. L. R. (۲۰۲۲). ...
  • Heydari, N., and Liaghat, A. (۲۰۲۲). Effectiveness of Wick Irrigation ...
  • Mungai, M. M., Wariara, K., Gathogo, H. P., Mwibanda, W. ...
  • Orge, R. F., and Sawey, D. A. (۲۰۱۹). Field performance ...
  • Semananda, N. P., Ward, J. D., and Myers, B. R. ...
  • نمایش کامل مراجع