بررسی تحلیل محتوای مهارت های زندگی در کتابهای داستانی کودکان ۴-۹ سال کانون پرورشی فکری کودکان و نوجوانان طی سال های ۱۳۷۸-۱۳۹۲

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 122

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_QJEI-11-40_003

تاریخ نمایه سازی: 24 بهمن 1401

چکیده مقاله:

هدف: شناسایی و بررسی گرایش موضوعی نویسندگان حوزه ادبیات کودکان پیرامون مفاهیم مرتبط با مهارت های زندگی در کتابهای داستانی کودکان ۴-۹ سال که توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در طی سالهای ۱۳۸۷-۱۳۹۲ منتشر شده است هدف اصلی پژوهش حاضر می باشد. روش پژوهش: به منظور بررسی مفاهیم مرتبط با مهارت های زندگی در داستان های کودکان از روش تحلیل محتوای مفهومی استفاده شده است. در این راستا پس از بررسی فهرست کتابهای داستانی موجود در سایت تولیدات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان  مجموعا تعداد ۱۳۰ عنوان کتاب داستانی مناسب گروه سنی ذکر شده در سالهای مورد بررسی شناسایی گردید. و ۸۹ درصد از این جامعه آماری که شامل تعداد ۱۱۶ عنوان کتاب می شود توسط محقق مورد بررسی قرار گرفته است یافته­ها: مفاهیم مرتبط با مهارت های زندگی در شش مقوله "برقراری ارتباط با دیگران"،"تصمیم گیری"،"تقویت اعتماد به نفس"،  "دوست یابی"،" مقابله با اضطراب" ،" مقابله با خشم " با فراوانی ۲۵۴۹ جای گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که نویسندگان کتابهای داستانی به مقوله" برقراری ارتباط با دیگران" با  فراوانی ۷۸۶ و ۸/۳۰ درصد بیشترین و در مقابل مقوله "مقابله با خشم" با فراوانی ۹۷ و ۸/۳ در صد کمترین توجه را داشته اند. و همچنین از شش مقوله ذکر شده همگی بجز دوتای آخری در سالهای ۱۳۹۲و۱۳۹۰ به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان میانگین تکرار مفهوم در هر کتاب می باشد.  نتیجه گیری: نتایج بدست آمده از مطالعه وضعیت مقوله ها در هریک از سالهای مورد بررسی نشانگر آن است که بیشترین تاکید مشاهده شده مربوط به سال ۱۳۸۷ با تعداد ۵۲ کتاب در باره همه مقوله ها و فراوانی ۱۰۹۵ در تمامی مفاهیم می باشد. در حالیکه سال ۱۳۹۰ با ۴ کتاب و فراوانی ۶۰ در تمام مفاهیم دارای کمترین میزان تاکید است. در بین گروههای سنی هم رده سنی "ب" با میزان فراوانی ۶۳ جایگاه اول را به خود اختصاص داده است.

نویسندگان

زهره میرحسینی

Assistant professor in Islamic Azad University (North tehran Branch)

مهدی قاسمی

Islamic Azad Univerity, North of Tehran Branch

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • فهرست منابعتراب بیگی، مهدی (۱۳۸۹)." تحلیل محتوای کتب برگزیده داستانی ...
  • رشنو، سمیه (۱۳۹۰)."تحلیل محتوای کتابهای داستانی تالیفی کانون پرورش فکری ...
  • شعاری نژاد، علی اکبر (۱۳۷۴). ادبیات کودکان. تهران: اطلاعات ...
  • صدری زاده، نگین (۱۳۹۰)."بررسی آموزش مهارت زندگی در ادبیات داستانی ...
  • صفری، الهام (۱۳۹۰)." ضرورت آموزش مهارت های زندگی در مدارس". ...
  • کریمی، نوش آفرین (۱۳۸۹)."تحلیل محتوای کتاب های داستانی گروه سنی ...
  • کلینکه، کریس. ال (۱۳۸۴). مهارت های زندگی. ترجمه شهرام محمدخانی. ...
  • Courtney, M.E.; zinn, A. (۲۰۰۸). "Evaluation of the life Skills ...
  • نمایش کامل مراجع