شبیه سازی اثرات تغییر اقلیم با استفاده از مدل های اقلیمی CMIP۵ و CMIP۶ بر رواناب با استفاده از مدل هیدرولوژیکی SWAT (مطالعه موردی: حوضه آبریز طشک-بختگان)

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 153

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWRR-17-3_021

تاریخ نمایه سازی: 29 بهمن 1401

چکیده مقاله:

تغییر اقلیم به صورت مستقیم بر روی مولفه های هیدرولوژیک و منابع آبی تاثیرگذار است و نقش مهمی در تشدید خطرات احتمالی همچون خشکسالی و سیلاب دارد. لذا بررسی اثرات تغییر اقلیم بر مولفه های آبی همچون رواناب امری ضروری است. از این رو در این مطالعه، وضعیت رواناب حوضه طشک- بختگان به عنوان یکی از مهم ترین حوضه های کشور از نظر زیست محیطی در شرایط تغییر اقلیم با استفاده از مدل SWAT مورد بررسی قرار گرفت. شبیه سازی رواناب با اعمال شرایط تغییر اقلیم برای مدل های GFDL-ESM۲M و IPSL_CMA۵_LR تحت سناریوهای RCP۲.۶ و RCP۸.۵ و مدل های GFDL-ESM۴ و IPSL_CMA۶_LR تحت سناریوهای SSP۱-۲.۶ و SSP۵-۸.۵ در دوره آینده نزدیک (۲۰۵۰-۲۰۲۱) انجام شد. نتایج واسنجی و اعتبارسنجی مدل SWAT با استفاده از شاخص های R۲، NSH و RMSE به ترتیب در بازه (۰/۹۹-۰/۷۰)، (۰/۹۸-۰/۵۱) و (۱۴/۴-۰/۹) متر مکعب بر ثانیه قرار دارد که نشان دهنده دقت زیاد واسنجی و اعتبارسنجی مدل است. بررسی وضعیت متغیر های اقلیمی بارش و دمای حداقل و حداکثر در شرایط تغییر اقلیم، افزایش دما (۲/۹۱-۱/۵۱ درجه سلسیوس) برای تمامی مدل ها و سناریوها و کاهش بارش  (۱۱/۱۵-۰/۰۵ درصد) را در اغلب مدل ها و سناریو ها نشان می دهد. شبیه سازی مدل هیدرولوژیک SWAT در شرایط تغییر اقلیم در هر ۴ ایستگاه تحت سناریوهای SSP کاهش رواناب و در ۳ ایستگاه تحت سناریوهای RCP افزایش رواناب را نشان داد. با توجه به اینکه داده های اقلیمی سناریوهای SSP به تازگی در دسترس قرار گرفته است، نتایج این تحقیق می تواند برای ادامه تحقیق در مورد اثرات این سناریوها بر حوضه های مهم کشور و در نتیجه سیاست گذاری و برنامه ریزی منابع آب در شرایط تغییر اقلیم مفید باشد.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

محمد فلاح کلاکی

دانشجوی دکتری، گروه مهندسی منابع آب، دانشگاه بین المللی امام خمینی، قزوین، ایران.

وحید شکری کوچک

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی منابع آب، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

هادی رمضانی اعتدالی

استادیار، گروه مهندسی منابع آب، دانشگاه بین المللی امام خمینی، قزوین، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :