ارزیابی عملکرد محصولات شبکه بندی بارش با درنظر گرفتن شرایط اقلیمی و توپوگرافی در ایران

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 161

فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWRR-17-2_005

تاریخ نمایه سازی: 29 بهمن 1401

چکیده مقاله:

بارش یک جزء اصلی چرخه هیدرولوژیکی هست که دارای تغییرات قابل ملاحظه ای در مکان و زمان است. وجود داده های گم شده در داده های بارش اندازه گیری شده و توزیع نامناسب نقطه محل های اندازه گیری بارش سبب به وجود آمدن مشکلات اساسی در پیش بینی های هیدرولوژیکی می گردد و از آنجایی که داده های ماهواره ای- باران سنجی جزء راه حل های جدید در جهت برآورد داده های بارش است، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی عملکرد داده های ماهواره ای- باران سنجی  P-CDR۱۵و CHIRPS۱۲ با تفکیک مکانی ۰/۲۵ × ۰/۲۵)) و در مقیاس روزانه، ماهانه و سالانه در بازه زمانی ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۹ با استفاده از ۸۸ ایستگاه سینوپتیک واقع در ایران انجام شد. برآورد بارش سالانه داده های مدل شبکه بندی شده دارای تخمین فرا برآورد و فرو برآورد در ایستگاه ها هستند و با توجه به شاخص های ارزیابی عملکرد P-CDR در مناطقی به غیراز شمال و شمال غرب ایران نسبت به CHIRPS بهتر است. تخمین بارش ماهانه مجموعه داده P-CDR در همه حوضه ها به غیراز ارومیه و سرخس دارای خطای کمتر در برآورد بارش ماهانه و بیشترین همبستگی با داده های مشاهداتی نسبت به CHIRPS است. برآورد بارش روزانه داده های شبکه بندی CHIRPS دارای عملکرد بهتر نسبت به P-CDR بخصوص در حوضه خلیج فارس و دریای عمان است. همچنین، داده های CHIRPS بر اساس شاخص تشخیصیCSI۱۳  دارای عملکرد بهتر در تشخیص روزهای بارانی و غیر بارانی تقریبا در تمام ایستگاه­ها است. طبق نتایج حاصل از تحلیل های ارتفاع و بارندگی می توان بیان کرد که ارتفاع نیز به عنوان عامل موثر در عملکرد داده های شبکه ای بارش هست به گونه ای که هر دو مجموعه داده در مناطق مرتفع کوه های زاگرس و مناطق شمالی رشته کوه البرز قدرت کمتری در برآورد و تشخیص بارش دارد.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

آرزو نظافت

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی و مدیریت منابع آب، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، پردیس فنی و مهندسی شهید عباسپور، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

علی مریدی

استادیار گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، پردیس فنی و مهندسی شهید عباسپور، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

علی گرجی زاده

دانش آموخته دکتری مهندسی منابع آب، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز ایران.

حسین یوسفی

دانشجوی دکتری مهندسی و مدیریت منابع آب، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، پردیس فنی و مهندسی شهید عباسپور، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :