بهره برداری هماهنگ از حوضچه های تعدیل سیلاب شهری با کنترل بهینه ی دریچه ها با استفاده از الگوریتم جستجوی هارمونی (مطالعه ی موردی: شبکه زهکشی حوضه آبریز شرق تهران)

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 168

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWRR-17-1_011

تاریخ نمایه سازی: 29 بهمن 1401

چکیده مقاله:

با رشد جمعیت، توسعه شهرنشینی و افزایش نیازهای جوامع، امروزه مدیریت منابع آب بیش از گذشته مورد توجه گرفته است. مدیریت حوضه آبریز شهری با کنترل و هدایت رواناب، به منظور کاهش دبی اوج رواناب و کاهش حجم آبگرفتگی انجام می ­شود. احداث حوضچه­ های تعدیل سیلاب در سیستم های جمع آوری رواناب شهری موجب تاخیر در زمان وقوع دبی اوج و کاهش دبی اوج رواناب می­ گردد. عملکرد این حوضچه­ ها، نه تنها به ابعاد آن­ها و سازه ­های ورودی و خروجی شان، بلکه به نحوه­ ی بهره­ برداری از این سازه ­ها نیز وابسته است و می ­تواند در میزان راندمان و کارایی آن­ها در کنترل سیلاب شبکه زهکشی شهری موثر واقع شود. در این تحقیق، بهره ­برداری هماهنگ از حوضچه­ های تعدیل سیلاب شبکه زهکشی شرق تهران، با استخراج منحنی های کنترل بهینه ­ی دریچه­ ها مورد توجه قرار گرفته است. برای این منظور از الگوریتم جستجوی هارمونی (HS) در ترکیب با مدل هیدرولوژیکی- هیدرولیکی SWMM برای استخراج منحنی­ های کنترل بهینه­ ی دریچه­ های سازه ­های ورودی و خروجی حوضچه ­ها، با هدف حداقل­سازی حجم سیلاب مازاد بر ظرفیت شبکه استفاده شده است. نتایج برای ۵ رویداد بارش بزرگ در ایستگاه باران­سنجی نیاوران نشان می ­دهد که بهره ­برداری بهینه­ ی هماهنگ از این حوضچه ­­ها باعث بهبود سطح عملکرد حوضچه­ ها در مقایسه با روش فعلی بهره ­برداری شده است، بطوریکه رویکرد پیشنهادی برای رویدادهای بزرگ بارش مورد بررسی به طور متوسط حدود ۶۲ درصد سیلاب مازاد بر ظرفیت شبکه زهکشی را کاهش داده است.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

الهام شکوهی مهر

دانشجوی کارشناسی ارشد آب و سازه ­های هیدرولیکی، دانشکده عمران و محیط­زیست، دانشگاه تربیت مدرس.

جعفر یزدی

استادیار گروه مهندسی منابع آب، دانشکده مهندسی عمران، آب و محیط­زیست، دانشگاه شهید بهشتی.

علی اکبر صالحی نیشابوری

استاد گروه سازه­ های هیدرولیکی، دانشکده عمران و محیط­زیست، دانشگاه تربیت مدرس.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :