واکاوی نوسانات دمای جنوب غرب ایران بر اساس مدل های گردش عمومی جو و شبکه عصبی (مطالعه موردی: ایستگاههای جلگه ای و کوهپایه ای)

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 144

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWRR-15-3_016

تاریخ نمایه سازی: 29 بهمن 1401

چکیده مقاله:

هدف از این مطالعه بررسی و تحلیل چرخه های و جهش های میانگین دمای جنوب غرب ایران بر اساس شبکه های عصبی و مدل های گردش عمومی جو تحت سناریوهای تغییر اقلیم می باشد. داده های مورداستفاده در این پژوهش شامل میانگین دمای روزانه ایستگاه های سینوپتیک اهواز، آبادان، دزفول، شهرکرد، لرستان و همدان داده های باز تحلیل NCEP و خروجی های مدل HadCM۳ داده های نسل سوم مدل جهانی اقلیم تحت سناریو ی A۲ و B۲ برای دوره پایه (۱۹۹۱-۱۹۶۱ میلادی) می باشد. در این مطالعه به جز مراحل پیش بینی سایر مراحل از جمله واسنجی داده ها، ارزیابی و صحت سنجی مدل در نرم افزار متلب و برای ترسیم نقشه ها از سورفر بهره گرفته شده است. میزان برآورد دما بر اساس خروجی مدل های گردش عمومی Hadcm۳ در سناریوی A۲a و B۲a در اکثر نواحی تا سال ۲۰۹۹ از روند افزایشی تا ۵/۱ درجه سانتی گراد برخوردار بوده است. نتایج حاصل از تحلیل چرخه های نشان داد که دما بر اساس خروجی شبکه های عصبی و مدل های گردش عمومی جو در سناریوی A۲a و B۲a دارای چرخه های کوتاه مدت ۲ تا ۴ ساله حاکم است. نتایج حاصل از آماره الکساندر سون بیانگر این است که میانگین دمای جنوب غرب ایران از سال ۲۰۵۰ به بعد دارای جهش معنی دارای می باشد.

کلیدواژه ها:

مدل های گردش عمومی جو ، شبکه عصبی ، دما ، نوسان ، الکساندرسون

نویسندگان

هنگامه شیراوند

کارشناس ارشد / مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران هواشناسی.

مهدی دوستکامیان

دکتری / آب و هواشناسی، دانشگاه زنجان، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :