ارزیابی پارامترهای کیفی آب زیرزمینی با استفاده از GIS و زمین آمار (مطالعه موردی: دشت ارومیه)

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 116

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWRR-14-2_025

تاریخ نمایه سازی: 29 بهمن 1401

چکیده مقاله:

در این تحقیق، هدف ارزیابی دقت روش های درون یابی جهت پیش بینی پراکنش مکانی تعدادی از شاخص های کیفی آب زیرزمینی دشت ارومیه می باشد. در ابتدا داده های کیفی ۲۰ حلقه چاه در سال آبی ۱۳۹۳-۱۳۸۰ آنالیز شیمیایی گردید. آزمون کلوموگروف- اسمیرنوف نشان داد که داده ها نرمال نبوده و درنتیجه جهت نرمال سازی از تبدیل باکس کاکس استفاده شد سپس با استفاده از نرم افزار GIS بهترین مدل واریوگرام به ساختار فضائی داده ها برازش داده شد. نتایج نشان داد که برای پارامترهای کیفی، مدل های دایره ای، کروی و نمایی بهترین مدل نیم تغییر نماها می باشند. سپس تغییرپذیری آن ها با روش های مختلف درون یابی همچون کریجینگ و عکس مجذور فاصله با توان های یک، دو و سه موردبررسی قرار گرفت. نقشه های پهنه بندی پارامترهای کیفی با روش کریجینگ ساده در محیط نرم افزار ArcGIS ترسیم گردید. همچنین آبخوان دشت ازلحاظ مصارف کشاورزی و شرب با استانداردهای ویل کاکس و شولر موردبررسی قرار گرفت. نتایج استاندارد ویل کاکس نشان داد که آب ۴۰ درصد از چاه های واقع در این دشت دارای آب شور و قابل استفاده برای کشاورزی بوده و نتایج دیاگرام شولر حاکی از کیفیت خوب و قابل قبول آب زیرزمینی دشت برای شرب را تایید کرد.

نویسندگان

مرضیه صادقیان

گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه ارومیه، ارومیه

حسین رضایی

گروه علوم ومهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه

جواد بهمنش

گروه علوم و مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه

ندا خان محمدی

گروه علوم ومهندسی آب، دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :