تاثیر روان درمانی وجودی بر سرمایه ی روان شناختی و کنترل عاطفی بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 181

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJPN-10-5_008

تاریخ نمایه سازی: 15 اسفند 1401

چکیده مقاله:

مقدمه: بیماران مبتلا به سرطان علاوه بر مشکلات جسمانی ناشی از بیماری و روند درمان با پیامدهای روانی و عاطفی متعددی نیز مواجه هستند که در این زمینه روان درمانی وجودی ممکن است موثر واقع شود. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر روان درمانی وجودی بر سرمایه ی روان شناختی و کنترل عاطفی در بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی انجام شد. روش کار: پژوهش حاضر به روش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون به همراه گروه کنترل انجام شد. جامعه ی آماری آن را بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی بیمارستان امید مشهد در سال ۱۴۰۰ تشکیل دادند که از میان آن­ها  تعداد ۲۲ نفر به­عنوان نمونه و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به­صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایدهی شدند. سپس برنامه ی روان درمانی وجودی طی نه جلسه ی ۹۰ دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد و طی این مدت گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. گروه ها قبل و بعد از مداخله با پرسشنامه ی سرمایه ی روان شناختی لوتانز و همکاران (۲۰۰۷) و پرسشنامه ی کنترل عاطفی ویلیامز و همکاران (۱۹۹۷) مورد آزمون قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش های آماری تحلیل های کوواریانس تک (ANCOVA) و چندمتغیری (MANCOVA) و در نرم افزار SPSS-۲۶ تحلیل شدند. یافته ها: نتایج ANCOVA آشکار ساخت به طورکلی مداخله روان درمانی وجودی موجب ارتقاء سرمایه ی روان شناختی (۶۴/۰ = η، ۰۰۱/۰P<، ۳۴/۳۳F=) و کنترل عاطفی (۴۳/۰ = η، ۰۰۱/۰P<، ۴۴/۱۴F=) می­شود. نتایج MANCOVA نشان داد روان درمانی وجودی بر بهبود ابعاد سرمایه روان شناختی (خودکارآمدی، امیدواری، تاب آوری، خوش بینی) به طور معنی داری موثر است (۰۵/۰p<) و همین اثرات بهبود دهنده برای ابعاد کنترل عاطفی (خشم، خلق افسرده، اضطراب، عاطفه مثبت) تایید شد (۰۵/۰p<). نتیجه گیری: نتایج این پژوهش حاکی از تاثیر روان درمانی وجودی بر سرمایه ی روان شناختی و کنترل عاطفی در بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی بود. در نتیجه، لزوم کاربست درمان های وجودی متمرکز بر مسائل مرتبط با بیماران مبتلا به سرطان به ویژه با تمرکز بر بهبود سرمایه ی روان شناختی و کنترل عاطفی در آن ها ضروری و حائز اهمیت به نظر می رسد.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

رسول محمدی

university of guilan

عذرا زبردست

university of guilan

سجاد رضائی

university of guilan

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • World Health Organization. Cancer Factsheet. Detail. [on-line]. ۲۰۲۱. Available: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer ...
  • Lim, Y.X.; Lim, Z.L.; Ho, P.J.; Li, J. (۲۰۲۲). Breast ...
  • Lauriola M, Tomai M. Biopsychosocial Correlates of Adjustment to Cancer ...
  • Khodadadi Sangdeh, J., Ghomi, M. The Effectiveness of Existential Group ...
  • Norman, S. M., Avey, J. B., Nimnicht, J. L., & ...
  • Vehling, S., & Philipp, R. Existential distress and meaning-focused interventions ...
  • Corey, G. Theory and Practice of Counseling and Psychotherapy. ۹th ...
  • Sadri Demichi, E., & Ramezani, S. Effectiveness of Existential Therapy ...
  • Ahmadi Shurke Tucanlou, A., & Hooshangi Salanghooch, M., & Asghari ...
  • Mizani Kashk, R. The structural model of student’s educational vitality ...
  • Buonaccorso, L., Martucci, G., Miccinesi, G., Maruelli, A., & Ripamonti, ...
  • Lybbert, R., Ryland, S., & Bean, R. Existential interventions for ...
  • نمایش کامل مراجع