نشانه های استرس پس از سانحه در بیماران مبتلا به سرطان و اثربخشی آموزش اختصاصی سازی حافظه

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 175

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_MUQ-16-7_002

تاریخ نمایه سازی: 20 فروردین 1402

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: تشخیص سرطان ضربه ای غافلگیرکننده (تروماتیک) و رویدادی تهدیدکننده برای فرد مبتلاست و در حوزه های مختلف فردی، اجتماعی، شغلی و بین فردی عملکرد او را دچار چالش می کند. در پژوهش حاضر آموزش اختصاصی سازی حافظه به عنوان مداخله ای کوتاه مدت، کم هزینه و با تجارب بالینی کارآمد، انتخاب شده تا اثربخشی آن بر علائم استرس پس از سانحه بیماران سرطانی بررسی می شود. روش بررسی: پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و نحوه گردآوری اطلاعات شبه تجربی است. از جامعه آماری، تمامی بیماران دارای تشخیص قطعی سرطان مراجعه کننده به بیمارستان های تهران در سال ۱۴۰۰، با روش نمونه گیری دردسترس، ۶۰ نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه ۳۰ نفره جایگزین شدند؛ گروه اول مداخله، آموزش اختصاصی سازی حافظه ۶ جلسه ای دریافت کردند و گروه دوم به عنوان گروه کنترل درنظر گرفته شد. داده ها به روش اندازه گیری مکرر با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته، فهرست اختلال استرس پس از آسیب جمع آوری و با استفاده از SPSS و به روش تحلیل واریانس آمیخته، تحلیل شد. یافته ها: نتایج نشان داد که در گروه آموزش اختصاصی سازی حافظه در علائم استرس پس از سانحه اثر اصلی گروه (۵۰۲/۰=Ƞ۲، ۰۱/۰>P، ۵۶/۵۸=F) و اثر اصلی زمان (۹۱۲/۰=Ƞ۲، ۰۱/۰>P، ۸۹/۵۷۹=F معنادار است؛ یعنی بین دو گروه، تفاوت معناداری وجود دارد و تغییرات میانگین نمرات از مرحله پیش آزمون به پس آزمون و پیگیری، معنادار است. نتیجه گیری: نتایج حاکی از اثربخشی آموزش اختصاصی سازی حافظه در کاهش علائم استرس پس از سانحه در بیماران مبتلا به سرطان بود.

کلیدواژه ها:

Post Traumatic Stress ، Cancer ، Memory Specificity Training. ، استرس پس از سانحه ، سرطان ، آموزش اختصاصی سازی حافظه

نویسندگان

پویا لوائی

Department of Psychology, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Shahrood Branch, Islamic Azad University, Shahrood, Iran.

علیرضا مرادی

Department of Psychology, Institute for Cognitive Science Studies, Kharazmi University, Tehran, Iran.

محبوبه طاهر

Department of Psychology, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Shahrood Branch, Islamic Azad University, Shahrood, Iran.

نیلوفر میکاییلی

Department of Psychology, Faculty of Psychology and Educational Sciences, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :