مقایسه نحوه چیدمان، تعداد و ابعاد نمونه های زمینی داخل پیکسل های ۳۰×۳۰ سنجنده لندست ۸ جهت آگاهی از همبستگی درصد پوشش گیاهان غالب سه سایت با شاخص NDVI (منطقه مورد مطالعه: مراتع اطراف دریاچه سد چغاخور استان چهار محال و بختیاری)

سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 113

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJRDR-24-2_016

تاریخ نمایه سازی: 26 فروردین 1402

چکیده مقاله:

استفاده از داده­های هوایی و ماهواره­ای یکی از روش­های مناسبی است که مطالعه اکوسیستم­ها را با هزینه­ای کمتر ممکن می­سازد. این تحقیق جهت آگاهی از همبستگی درصد پوشش گیاهان غالب سه سایت با شاخص NDVI انجام شد. بدین منظور مطالعه­ای در سه تیپ گیاهی متفاوت انجام شد. در هر منطقه محدوده­ای برای نمونه­برداری مشخص شد. سپس داخل این محدوده و در جهت افقی، ۳۰ واحد نمونه­برداری ۳۰×۳۰ متر در امتداد سه ترانسکت ۹۰۰ متری به صورت تصادفی-سیستماتیک انتخاب گردید. در هر واحد نمونه­برداری، کوادرات با ابعاد ۱×۱، ۲×۲ متر به صورت تودرتو به تعداد ۱، ۲، ۳، ۴ و ۵ مستقر شد. به منظور جلوگیری از ایجاد خطای هندسی، محدوده­های ۹۰۰ مترمربعی دارای فاصله ۶۰ متر از همدیگر بودند. در داخل هر کدام از واحدهای نمونه­برداری، مختصات جغرافیایی با GPS ثبت گردید. تعداد پایه و درصد پوشش گونه­های غالب گیاهی به طور جداگانه در داخل پلات­ها ثبت شد. سپس همبستگی درصد پوشش با شاخص NDVI حاصل از پردازش تصاویر لندست ۸ بدست آمد. همچنین با استفاده از داده­های تراکم گونه­ها الگوی پراکنش آنها تعیین شد. نتایج نشان دادکهدر تمام گونه­ها، ضریب همبستگی شاخص  NDVI در کوادرات با سطح بالاتر بیشتر از کوادرات با سطح پایین­تر است. همچنین ضریب همبستگی با تعداد یک کوادرات به سمت تعداد پنج کوادرات، بیشتر می­شود. به دلیل نداشتن همبستگی بالا بین درصد پوشش کل گونه های گیاهی یک کودارات و شاخص NDVI ، استفاده از یک کوادرات در داخل پیکسل به عنوان برآیندی از کل پیکسل، به هیچ عنوان توصیه نمی­شود. انتخاب نوع نمونه­برداری، به نحوه الگوی پراکنش و اندازه گونه گیاهی از یک طرف و دسترسی به امکانات و حد قابل قبول بودن ضریب همبستگی از طرف دیگر بستگی دارد. در گونه­های با الگوی کپه­ای شدید، تعداد بیشتری کوادرات و با پراکنش مناسب داخل پیکسل روی زمین لازم است تا نمونه­گیری بتواند نماینده خوبی از کل پیکسل باشد. در الگوی یکنواخت به دلیل یکسان بودن کل پیکسل از نظر رویش گیاهان، طبیعتا تعداد نمونه کمتری لازم است و الگوی تصادفی از این نظر در حد متوسط قرار دارد.

نویسندگان

جمال ایمانی

دانشجوی دکتری علوم مرتع، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، ایران

عطاالله ابراهیمی

دانشیار، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، ایران

پژمان طهماسبی

دانشیار، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، ایران

بهرام قلی نژاد

استادیار، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Amiri, F., ۲۰۱۰. Using remote sensing data for vegetation cover ...
  • Arzani, H., ۱۹۸۹. Assessment relation of canopy cover, foliage and ...
  • Arzani, H., ۱۹۹۷. Application landsat data to estimate production and ...
  • Bonham, C. D., ۱۹۸۹. Measurment for terrestrial vegetation. John wily ...
  • Hadian, F., Jafari, R., Bashari, H and Soltani, S., ۲۰۱۱. ...
  • Leeuwen, W. J.D. and Huete, A. R., ۱۹۹۶. Effects of ...
  • Lillesand, M. T., Klefer, W. R. and chipman, N. J., ...
  • Moghadam, M. R., ۲۰۰۶. Range and range management in Iran. ...
  • Rondeaux, G., Steven, M. and Baret, F., ۱۹۹۶. Optimization of ...
  • Sepehri, A. and Motaghi, M. R., ۲۰۰۲. Application vegetation indices ...
  • Thorp, K. R., French, A. N. and Rango., A, ۲۰۱۳. ...
  • نمایش کامل مراجع