ارائه مدلی برای ارتقای صلاحیت های حرفه ای مشاوران آموزشی در ارائه خدمات به دانش آموزان مقطع متوسطه اول (مطالعه موردی: آموزش پرورش شهر تهران)

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 211

فایل این مقاله در 30 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_MPES-15-2_005

تاریخ نمایه سازی: 29 فروردین 1402

چکیده مقاله:

هدف: این تحقیق با هدف ارائه مدلی برای ارتقاء صلاحیت های حرفه ای مشاوران آموزشی در ارائه خدمات به دانش آموزان مقطع متوسطه اول انجام شد.مواد و روش ها: روش پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع اکتشافی و از حیث رویکرد، ترکیبی (کیفی-کمی) بود. در بدو کار در بخش کیفی مبتنی بر بازنگری ادبیات تحقیق و مصاحبه های اکتشافی، ابعاد و مولفه ها شناسایی و در بخش کمی با بهره گیری از پرسشنامه، نسبت به جمع آوری داده ها اقدام شد. جامعه و نمونه تحقیق در بخش کیفی شامل کسب نظرات خبرگان حوزه مشاوره با استفاده از شیوه نمونه گیری غیر احتمالی هدفمند و در بخش کمی شامل کلیه مشاوران مناطق ۱۹ گانه شهر تهران فعال در مدارس دخترانه و پسرانه در مقطع متوسطه اول با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای بود. همچنین روش تحلیل داده ها در بخش کیفی، با استفاده از روش تحلیل تم و در بخش کمی، اطلاعات موجود در پرسشنامه ها با استفاده از نرم افزارهای آماری متناسب در سطح اطمینان ۹۵ درصد تحلیل شدند.بحث و نتیجه گیری: یافته های بدست آمده از تحلیل داده های کیفی نشان داد که ۴ بعد و ۱۸ مولفه مربوطه می توانند مدل تحقیق را شکل دهند. بطوریکه بعد مهارت های فنی فرد مشاور، ۴ مولفه: مهارت های مساله یابی و حل مساله،مهارت های یادگیری و یاددهی فرد مشاور،مهارت های دانشی فرد مشاور و مهارت های پژوهشی فرد مشاور را در بر می گیرد. بعد ویژگی های شخصیتی فرد مشاور، ۶ مولفه: شامل مسوولیت پذیری و وجدان کاری فرد مشاور، پایبندی به ارزش های اخلاقی و انسانی فرد مشاور، ابتکار، ایده پردازی و خلاقیت فرد مشاور، تلاش، سعد صدر و بردباری فرد مشاور، ریسک پذیری فرد مشاور، تطبیق پذیری و سازگاری فرد مشاور را در بر می گیرد. بعد مهارت های مدیریتی فرد مشاور، ۳ مولفه: مهارت های برنامه ریزی و مدیریت زمان فرد مشاور، مهارت های مرتبط با رصد محیط پیرامونی، مهارت های تصمیم گیری را در بر می گیرد و نهایتا بعد مهارت های روان شناختی فرد مشاور، ۵ مولفه: مهارت ارتباطی و تعاملاتی فرد مشاور، مهارت های اعتمادسازی و اقناع سازی، مهارت های انگیزش بخشی، مهارت های شناختی مشاور و مهارت های آگاهی بخشی را در بر می گیرد. از طرف دیگر یافته های آزمون مدل تحقیق نشان داد ۴ بعد شناسایی شده فوق، می توانند واریانس صلاحیت های حرفه ای مشاوران در ارائه خدمات به دانش آموزان مقطع متوسطه اول را تببین نمایند.

نویسندگان

منیره شریفی

دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی، گروه مدیریت آموزشی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

افسانه زمانی مقدم

دانشیار گروه مدیریت آموزشی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

اختر جمالی

استادیار مدعو، دانشکده مدیریت و اقتصاد، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

حمیده رشادت جو

دانشیار گروه مدیریت آموزش عالی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران