افزایش ایمنی ، کنترل و سهولت حرکت قطارها با استفاده از سیستم های هوشمند

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 168

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ECICONFE06_119

تاریخ نمایه سازی: 31 فروردین 1402

چکیده مقاله:

هدف مقاله حاضر افزایش ایمنی،کنترل و سهولت حرکت قطارها با استفاده از سیستم های هوشمند می باشد. روش تحقیق حاضر توصیفی– تحلیلی می باشد. در کشورهای در حال توسعه، مانند ایران، که استفاده از سیستم های هوشمند به صورت کامل و فراگیر آغاز نشده و در مراحل اولیه استفاده از تکنولوژی های جدید در بهره برداری بهینه از زیرساخت ها قرار دارند، سیستم های هوشمند حمل و نقل یکی از دستاوردهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در حمل و نقل است و در تمام امور و زمینه های فرهنگی، سیاسی، اقتصادی کشور تاثیر به سزایی دارد. پایه ریزی مناسب استفاده از تکنولوژی های استاندارد هوشمندسازی حمل و نقل باعث می شود تا از سرمایه گذاری مجدد و صرف هزینه های تکراری به منظور هماهنگ و استانداردسازی این سیستم ها در آینده جلوگیری شود.همچنین باعث ایجاد ارتباط و هماهنگی بین زیر سیستم های اطلاعاتی هر یک از سیستم های هوشمند، افزایش سطح سرویس دهی برای همه افراد و تامین عدالت در بخش حمل و نقل، مشارکت سیستم های هوشمند در کنار سایر روش های سنتی و پیشرفته برای حل مشکلات و معضلات اساسی حمل و نقل، ایجاد ارتباط مناسب بین روش های مختلف حمل و نقل به منظور بهبود کارایی، ایجاد هماهنگی بین زیرسیستم های اطلاعاتی هر یک از سیستم های هوشمند می شود . در ضمن نتایج نشان داد افزایش ایمنی ، کنترل و سهولت حرکت قطارها با استفاده از سیستم های هوشمند انجام می گیرد و در ضمن مجموعه ای از ادوات سخت افزاری که جهت اجرا و کنترل فرامین صادر شده از مرکز کنترل ترافیک مورد استفاده قرار گرفته است و این وظیفه را برعهده دارد با نام سیستم سیگنالینگsignaling شهرت یافته است. کاملا واضح است که اگر بنا باشد سیستم های حمل ونقل ریلی مانند راه آهن و مترو ایمن باشد، تنها مدرن بودن سیستم سیگنالینگ کافی نیست. یک سیستم جدید که به نام حفاظت اتوماتیک قطار (atp) خوانده می شود بتدریج توسعه یافت به طوری که در کنار تجهیزات نصب شده در مراکز کنترل و سهولت حرکت قطارها ، کنترل و طول خطوط کنترل و ایمنی کامل حرکت قطارها را تظمین می نماید.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

ابراهیم آوند

کارشناسی نرم افزار کامپیوتر دانشگاه فنی و مهندسی باهنر شیراز، کارشناس کنترل ترافیک اتاق کنترل سازمان حمل و نقل ریلی شهردار شهر شیراز .

امیر مهابادی

کارشناسی نرم افزار کامپیوتر دانشگاه فنی و مهندسی باهنر شیراز ، کارشناس کنترل ترافیک اتاق کنترل سازمان حمل و نقل ریلی شهردار شهر شیراز .

حبیب اله قنبری

کارشناسی نرم افزار کامپیوتر دانشگاه فنی و مهندسی باهنر شیراز، متصدی اتاق کنترل سازمان حمل و نقل ریلی شهردار شهر شیراز .