مدلسازی، تفسیر و تحلیل فشارهای سازندی به روشهای زمین آماری و هوشمند با استفاده از داده های لرزه ای و نگاره های چاه جهت بهینه سازی عملیات حفاری اکتشافی

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 148

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_EKTESHAF-1399-185_011

تاریخ نمایه سازی: 5 اردیبهشت 1402

چکیده مقاله:

جهت بهینه سازی عملیات حفاری اکتشافی و برنامه ریزی چاه ها در میادین هیدروکربوری با فشار غیر نرمال سازندی، تخمین فشار سازندی جهت طراحی مناسب لوله های جداری و تخمین پنجره وزن گل حفاری بسیار حائز اهمیت است. در صورتی که فشارهای سازندی بدرستی تخمین زده نشود باعث ایجاد مشکلاتی از قبیل ناپایداری چاه هنگام حفاری اکتشافی، گیر لوله ها، هرز روی گل حفاری و یا جریان سیال سازندی و لهیدگی لوله های جداری خواهد شد. هدف از این مطالعه تخمین فشار سازندی در یکی از میادین هیدروکربوری واقع در دشت آبادان می باشد. در این مطالعه، فشار منفذی با استفاده از داده های لرزه نگاری سه بعدی میدان و بکارگیری روش های ایتون و باورز تخمین زده شد و جهت تایید آن با نتایج بدست آمده از روش های مستقیم مانند فشار سازند بدست آمده از آزمایش چاه اصلاح گردید. هچنین از مدل های زمین آماری یا هوشمند مانند شبکه های عصبی مصنوعی جهت تخمین داده در توالی فاقد پارامتر های مورد نظر استفاده شد. با استفاده از روش ترکیبی شبیه سازی گوسی پی درپی و کوکریجینگ هم مختصات، داده های سرعت و چگالی موجود در فواصل بین چاه ها توزیع گردید و سپس با استفاده از رابطه بین سرعت و تنش موثر، مکعب تنش موثر و همچنین با استفاده از رابطه بین چگالی و فشار روباره، مکعب فشار روباره ایجاد شد. در نتیجه فشار منفذی سازند با توجه به رابطه ترزاقی تخمین زده شده است. برای اعتبار سنجی مدل فشار منفذی بدست آمده، داده های فشار اطراف چاه استخراج شده و با داده های واقعی چاه های حفاری مقایسه شده است که تطابق قابل قبولی بین مدل پیش بینی شده و واقعی را نشان داده است. در روش ایتون فشار منفذی با استفاده از اطلاعات چاه نگاری و با اصلاحات مورد نظر در محل چاه ها تخمین زده می شود، در این روش، خط روند زمان گذر صوتی با استفاده از روش ژانگ و با توجه به لیتولوژی تقسیم بندی می شود.

کلیدواژه ها:

داده های لرزه نگاری ، فشارهای سازندی ، مدل ایتون و باورز ، شبکه عصبی مصنوعی

نویسندگان

پوریا کیانوش

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران جنوب

حسین روایه

رئیس اداره کل حفاری، مدیریت اکتشاف، شرکت ملی نفت ایران

ناصر کشاورز فرج خواه

پژوهشگاه صنعت نفت

محمدرضا سکوتی

مدیریت اکتشاف، شرکت ملی نفت ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :