برنامه های توسعه و توانمندسازی زنان پس از انقلاب

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 132

فایل این مقاله در 26 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_SCJPO-14-2_008

تاریخ نمایه سازی: 10 اردیبهشت 1402

چکیده مقاله:

این مقاله، برنامه­های توسعه و عملکرد معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری تا پایان دولت دوازدهم را بررسی کرده تا به این سوال پاسخ دهد که برنامه ها و کارگزاران اصلی آن چه نقشی در توانمندسازی سیاسی زنان داشته اند؟ مطابق نظریه توانمندسازی سارا لانگه فرضیه ای که به آزمون گذاشته می شود این است که سیاست جامع و منسجمی جهت توان­افزایی سیاسی و اجتماعی زنان در برنامه­های توسعه وجود نداشته و این برنامه­ها، در بهترین حالت شکل حمایت­گری و کمتر توانمندسازی داشته است. یافته ها نشان می دهد برنامه های توسعه، بیشتر به منظور افزایش فرصت­های ساختاری برای بهبود جایگاه حقوقی زنان با تفسیر خاصی از عدالت جنسیتی تدوین و اجرا گردیده و به دلیل عدم توان کافی در زنان ایرانی برای بهره­مندی از فرصت­های ایجاد شده، نتوانسته بر توانمندسازی آنها به ویژه در عرصه سیاسی، تاثیر قابل توجهی ایجادکند. در چنین شرایطی، به­نظر می­رسد کاربست مراحل پنجگانه توانمندسازی مورد نظر سارا لانگه که به جای تغییرات ساختاری حقوقی بیشتر بر عاملیت زنان و تغییرات در شرایط اقتصادی به همراه آموزش مهارت محوری تاکید فراوان دارد بهتر می تواند راهی برای ارتقاء وضعیت زنان و توانمندسازی سیاسی-اجتماعی آنان باشد چرا که با رد نگاه های فمینسیتی با شرایط ایران تطبیق بیشتری دارد و به بومی سازی توانمندسازی در ایران کمک می کند. روش پژوهش کیفی و با رویکرد تبیینی است. داده ها با استناد به قانون برنامه های توسعه، گزارش عملکرد آن، گزارش نهادهای بین المللی در حوزه زنان و گزارش عملکرد معاونت زنان ریاست جمهوری جمع آوری و تحلیل شده است.

کلیدواژه ها:

زنان ، توانمندسازی سیاسی- اجتماعی ، معاونت زنان ریاست جمهوری

نویسندگان

ابراهیم عباسی

دانشیار علوم سیاسی دانشگاه شیراز

نوش آفرین عزیزی

دانشجوی دکتری علوم سیاسی دانشگاه شیراز

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • منابعآزمند زینب (۱۳۹۴)، آزادی کار و حق اشتغال، استاد راهنما: ...
  • لانگه، سارا (۱۳۷۲)، معیارهایی برای تواناسازی زنان، نقش زنان در ...
  • Gholipour Aryan, Zehtabi Mona, Amirkhani Tayyebe, Aghaz Asal (۲۰۰۹), “The ...
  • Batliwala, S )۱۹۹۴(, Women’s Empowerment in South Asia: Concepts and ...
  • Chamlou Nadereh (۲۰۲۲), “COVID-۱۹ Depressed Women’s Employment Everywhere, and More ...
  • Kian Azadeh (۲۰۱۴), “Gender Social Relations and the Challenge of ...
  • Longwe Sara H (۱۹۹۱), Gender Awerness: The Missing Element in ...
  • Sen G. & Grown C (۱۹۸۷), Development, crises, and alternative ...
  • Women, Business, and the Law (۲۰۲۲), World Bank. https://openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/۱۰۹۸۶/۳۶۹۴۵/۹۷۸۱۴۶۴۸۱۸۱۷۲.pdf?sequence=۷&isAllowedWorld Economic ...
  • نمایش کامل مراجع