مدل تصمیم مبتنی بر نشانگرهای پایداری برای مدیریت منابع آب زیرزمینی (به کارگیری در مطالعه موردی دشت نمدان واقع در استان فارس)

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 144

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJSWR-52-12_002

تاریخ نمایه سازی: 31 اردیبهشت 1402

چکیده مقاله:

بشریت به دلیل کمبود آب شیرین، پایین بودن کیفیت آن و افزایش تنش آبی در سراسر جهان در معرض تهدید است. مدیریت صحیح منابع آب برای حصول اطمینان از توسعه اجتماعی و اقتصادی پایدار در هر کشوری بسیار مهم است. به منظور حفظ منابع آب شیرین به صورت پایدار، باید از آنها به شیوه‎ای کارآمد و بدون به خطر انداختن نیازهای نسل آینده استفاده کرد. مطالعه حاضر به منظور مدیریت پایدار منابع آب زیرزمینی انجام شده است. بدین منظور چهار نشانگر آسیب پذیری، تاب آوری، قابلیت اطمینان و پایداری ترکیبی که هرکدام جنبه هایی از پایداری را در برمی گیرند به عنوان تابع هدف مسائل مدیریتی مورداستفاده قرار گرفته اند. با استفاده از مدل تلفیقی شبیه سازی - بهینه سازی آبخوان دشت نمدان و الگوریتم فراکاوشی جامعه مورچه ها، مدل تصمیم موردنیاز ایجاد شد. نتایج حاکی از اثربخشی چهار نشانگر آسیب پذیری، تاب‎آوری، قابلیت اطمینان و پایداری ترکیبی در افزایش سطح آب زیرزمینی و تغییرات مثبت بیلان بوده است؛ طوری که تغییرات ذخیره آبخوان تحت اجرای هر سناریو به ترتیب ۷/۱۱، ۱۳، ۳/۱۲ و ۴/۱۲ میلیون مترمکعب شده است. باتوجه به نتایج کسب شده از چهار مسئله مدیریتی که در این مطالعه مورد تحلیل قرار گرفت، بیشترین اثرگذاری بر روی بهبود آبخوان با کاهش قابل توجه پمپاژ از چاه ها برآورده می شود و بایستی تمهیداتی در سطح آبخوان به منظور کاهش برداشت ها در نظر گرفته شود.

نویسندگان

فرزانه خان محمدی

Department of Water Engineering and Management, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

حامد کتابچی

Assistant Professor, Dept. of Water Engineering and Management, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Ataie-Ashtiani, B. Ketabchi, H., (۲۰۱۱). Elitist continuous ant colony optimization ...
  • Bui, N.T., Kawamura, A., Amaguchi, H., Du BUI, D., Truong, ...
  • Mattas, C., Voudouris, K., Panagopoulos, A., (۲۰۱۴). Integrated Groundwater Resources ...
  • https://doi.org/۱۰.۱۰۱۶/j.apenergy.۲۰۱۳.۰۸.۰۶۱Pires, A., Morato, J., Peixoto, H., Botero, V., Zuluaga, L., ...
  • https://doi.org/۱۰.۱۰۱۶/j.jhydrol.۲۰۲۰.۱۲۵۷۰۹Saghi-Jadid, M., Ketabchi, H., (۲۰۱۹), Restoration Management of Groundwater Resources ...
  • http://dx.doi.org/۱۰.۱۰۶۱/(ASCE)WR.۱۹۴۳-۵۴۵۲.۰۰۰۰۱۳۴Senent-Aparicio, J., Pérez-Sánchez, J., García-Aróstegui, J., Bielsa-Artero, A., Domingo Pinillos, ...
  • Wu, X., Zheng, Y., Wu, B., Tian, Y., Han, F., ...
  • نمایش کامل مراجع