اثر مصرف کودهای نیتروکسین، سوپرنیتروپلاس، ورمی کمپوست و اوره بر عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی نعناع آبی (Mentha aquatica)

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 96

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

MPSA14_003

تاریخ نمایه سازی: 31 اردیبهشت 1402

چکیده مقاله:

مصرف نهاده های شیمیایی در اراضی کشاورزی باعث ایجاد آلودگیهای زیست محیطی شده که از جمله مهمترین آنها آلودگی آب و خاک می-باشد که در نتیجه آن سلامت انسان نیز در معرض خطر قرار میگیرد. به همین منظور طرحی جهت بررسی اثر مصرف کودهای نیتروکسین، سوپرنیتروپلاس، ورمی کمپوست و اوره بر عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی نعناع آبی (Mentha aquatica) اجرا گردید. این تحقیق در ۹ تیمار کودی و ۳ تکرار در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی انجام شد. تیمارهای این تحقیق عبارت از تیمارهای شاهد (عدم مصرف کود) و سه نوع مختلف کود زیستی شامل ورمی کمپوست ۳) و ۶ تن در هکتار)، کود نیتروکسین (به مقدار ۴ و ۸ لیتر در هکتار)، کود سوپرنیتروپلاس (مقدار ۴ و ۸ لیتر در هکتار) و کود نیتروژن ۵۰) و ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار از منبع اوره) بودند. بررسی نتایج نشان داد که بالاترین مقدار تعداد برگ مربوط به تیمار نیتروژن ۴۶ کیلوگرم در هکتار (۱۶۳۳۴) و تیمار کود سوپرنیتروپلاس ۸) لیتر در هکتار) (۱۴۲۰۱) بود .(p<۰/۰۱) همچنین بر اساس نتایج حاصل شده بیشترین درصد اسانس مربوط به تیمار نیتروژن ۴۶ کیلوگرم در هکتار (۲/۰۷) و تیمار کود سوپرنیتروپلاس ۸) لیتر در هکتار) (۱/۹۱) بود .(p<۰/۰۱) در کل بررسی نتایج نشان داد که بالاترین مقادیر کلیه صفات اندازه گیری شده مربوط به تیمارهای نیتروژن ۴۶ کیلوگرم در هکتار و تیمار کود سوپرنیتروپلاس ۸) لیتر در هکتار) بود. به طور کلی میتوان عنوان کرد که مصرف کودهای زیستی عملکرد کمی و کیفی نعناع آبی را افزایش داده و این کودها میتوانند جایگزین و یا باعث کاهش مصرف کودهای شیمیایی در اکوسیستمهای زراعی شوند که گامی در راستای به حداقل رسانیدن آلودگی محیط و کشاورزی پایدار است.

نویسندگان

مجید مجیدیان

دانشیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی ، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

عمار مومن زاده ساهمزگی

کارشناس ارشد، اگرو تکنولوژی، اکولوژی گیاهان زراعی، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان