ارزیابی ریسک های مهارت های تخصصی نیروی انسانی کتابخانه های دیجیتالی دانشگاه های دولتی شهر تهران براساس استاندارد ایزو ۳۱۰۰۰

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 101

فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_STIM-9-1_011

تاریخ نمایه سازی: 2 خرداد 1402

چکیده مقاله:

هدف: ارزیابی ریسک براساس استاندارد ۳۱۰۰۰، فرآیندی سیستماتیک و منطقی است که شامل شناسایی، تجزیه و تحلیل و سنجش است. فرایند شناسایی ریسک ها شامل تعیین نوع و منبع ریسک های بالقوه است. تحلیل ریسک ها شامل تعیین سطح تخمینی ریسک ها برحسب شاخص هایی نظیر احتمال و پیامدهای بالقوه وقوع ریسک است. سنجش شامل مقایسه سطوح تخمینی ریسک ها با توجه به معیارهای تحلیل و نهایتا رتبه بندی ریسک ها است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی (شناسایی، تحلیل و سنجش) ریسک های مهارت های تخصصی نیروی انسانی کتابخانه دیجیتالی کتابخانه های دیجیتالی براساس استاندارد ایزو ۳۱۰۰۰ است.روش: پژوهش حاضر به لحاظ ماهیت از نوع کاربردی بوده و روش اجرای آن پیمایشی- تحلیلی است و با فنون آنتروپی شانون برای وزن دهی ریسک ها و تاپسیس فازی برای رتبه بندی ریسک ها انجام شده است.در ابتدا جهت شناسایی ریسک ها با مطالعه و بررسی منابع و پژوهش های مرتبط، با اهمیت ترین ریسک ها شناسایی شدند که به طراحی پرسشنامه ای با ۳۸ گویه انجامید. جامعه آماری پژوهش شامل ۱۵ دانشگاه دولتی دارای کتابخانه دیجیتالی فعال در شهر تهران بود. روایی محتوایی و پایایی براساس آزمون آلفای کرونباخ ۹۵۵/۰ بدست آمد. تجزیه و تحلیل و سنجش ریسک ها با مقایسه فاصله هر یک از ریسک ها از گزینه ایده آل مثبت و منفی و اولویت بندی ریسک ها با استفاده از فنون ذکر شده انجام شد.یافته ها: براساس نتایج بدست آمده ۱۸ ریسک مهارت تخصصی شناسایی شد. ریسک برخورداری از دانش لازم در رابطه با زبان ها و ابزارهای وب معنایی با کم ترین مقدار فاصله از ایده آل مثبت (۰/۰۱۰۳) و بیشترین مقدار فاصله از ایده آل منفی (۱۰۴۳/۰)، با بیشترین ضریب نزدیکی ۹۱۰۳/۰ دارای بیشترین اهمیت و دارای بیشترین نزدیکی به گزینه ایده آل است و در رتبه نخست قرار دارد. ریسک توانایی کارکنان در ارائه خدمات مرجع دیجیتالی با کمترین مقدار فاصله از ایده آل منفی (۰/۰۱۱۴) و بیشترین فاصله از ایده آل مثبت با مقدار (۰/۱۰۴۳)، با کمترین ضریب نزدیکی (۰/۰۹۸۲)، در رتبه ۱۸ ریسک ها قرار دارد؛ یعنی بیشترین فاصله را از گزینه ایده آل مثبت داشته و دارای کمترین اهمیت است.نتیجه گیری: از میان ۱۸ ریسک مهارت های تخصصی نیروی انسانی کتابخانه های دیجیتالی شناسایی شده، ریسک برخورداری از دانش لازم در رابطه با زبان ها و ابزارهای وب معنایی، در اولویت اول ریسک ها قرار دارد. این نکته نشان می دهد که نیروی انسانی کتابخانه های دیجیتالی دانشگاهی از نظر دانش روز و فناوری های نوین اطلاعاتی، وب معنایی که زیربنای آنتولوژی ها و داده های پیوندی و... است، در وضعیت مطلوبی نیستند.

نویسندگان

میترا صمیعی

دانشیار، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

هدا مقربی منظری

کارشناسی ارشد، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اسفندیاری مقدم، ع.، بیات، ب. (۱۳۸۷). کتابخانه های دیجیتال در ...
  • اسفندیاری مقدم، ع.ر.، زهدی، س. (۱۳۹۱). بررسی مهارت ها و ...
  • امیری، م.، دارستانی فراهانی، ا.، محبوب قدسی، م. (۱۳۹۵). تصمیم ...
  • باصفا، م. (۱۳۹۶). مهارت های فنی کتابداران دیجیتال کتابخانه های ...
  • باقری، ت.، اسفندیاری مقدم، ع.ر. (۱۳۹۳). مهارت های انسانی و ...
  • مرادحاصلی، م. (۱۳۹۲). بررسی و شناسایی مهارت های فنی کتابداران ...
  • نوروزی، ی. (۱۳۸۹). محورهای توسعه کتابخانه های دیجیتالی. تحقیقات اطلاع ...
  • نوروزی، ی.، جعفری، ن. (۱۳۹۳). عوامل انسانی موثر در توسعه ...
  • نمایش کامل مراجع