ارتباط استرس ادراک شده با نوع زایمان ترجیحی در زنان نخست باردار

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 103

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJNIU-34-134_008

تاریخ نمایه سازی: 7 خرداد 1402

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: نرخ سزارین انتخابی در دنیا رو به افزایش است. این نوع زایمان می تواند تاثیرات قابل توجهی بر اقتصاد و سیاست های سیستم درمانی داشته باشد. تلاش های انجام شده برای مشخص کردن عوامل روان شناختی دخیل در این انتخاب نتایج متضادی را ارائه می دهند. هدف از مطالعه حاضر، روشن سازی ارتباط استرس ادراک شده با افزایش احتمال گزینش سزارین انتخابی است. روش بررسی: در سال ۱۳۹۸ از ۱۰ مرکز خدمات جامع سلامت شهری در سطح شهر بندرعباس، ۲۳۰ زن نخست باردار برای مطالعه مقطعی به روش خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه جمعیت شناختی و باروری و پرسش نامه ۱۴ گویه ای استرس ادراک شده کوهن استفاده شد. تجزیه وتحلیل آماری با  نسخه ۲۳ نرم افزار SPSS انجام شد و شامل آزمون تی تست، آزمون کای دو، دقیق فیشر و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه بود. یافته ها: میانگین نمرات استرس ادراک شده در زنان موردمطالعه برابر با۸/۷۰±۲۳/۱۴ بود. نتایج نشان داد میانگین استرس ادراک شده افراد با نوع ترجیحی زایمان سزارین (۰/۰۳۳=P) و خواسته بودن بارداری (۰/۰۲۹=P) به صورت معناداری از سایر افراد بیشتر بود. همچنین، ارتباط معناداری بین استرس ادراک شده با وضعیت اقتصادی (۰/۰۰۴=P) مشاهده شد. بررسی عوامل مرتبط با ترجیح نوع زایمان نشان داد رابطه معنادار آماری بین نوع زایمان ترجیحی و میزان تحصیلات شرکت کنندگان و همسران شان، مدت زمان تحصیل شرکت کنندگان و همسران شان، وضعیت شغلی شرکت کنندگان و تعداد سال های تحصیل شرکت کنندگان و همسران شان وجود داشت (۰/۰۵>P). نوع زایمان ترجیحی دارای ارتباط معنادار با نوع زایمان ترجیحی همسر، نوع زایمان با عارضه کمتر برای مادر از نظر شرکت کننده، نوع زایمان با عارضه کمتر برای نوزاد از نظر شرکت کننده، نوع زایمان سودمندتر برای مادر از نظر شرکت کننده، نوع زایمان سودمند تر برای نوزاد از نظر شرکت کننده و نوع زایمان مورد توصیه به دیگران داشت (۰/۰۵>P). نتیجه گیری: میزان استرس ادراک شده بیشتر می تواند نشانگر احتمال بیشتر ترجیح سزارین به صورت انتخابی به عنوان روش زایمان باشد. درنتیجه، این یافته می تواند نیاز به راهکارهایی برای کاهش استرس ادراک شده در زنان باردار و کاهش نرخ گزینش سزارین به روش انتخابی را نشان دهد. با توجه به رابطه معنادار بارداری ناخواسته و میزان بیشتر استرس، زنانی که این نوع بارداری را تجربه می کنند نیازمند توجه و حمایت اجتماعی بیشتری هستند.  نیاز به برنامه های آموزشی مناسبی وجود دارد که زوج ها را از مزایا و معایب انواع روش های زایمان آگاه و آن ها را برای پرورش فرزندان آماده کند و با کلیشه های نادرست اجتماعی مقابله کند.

نویسندگان

سهیلا ناظری

Department of Midwifery, Reproductive and Pregnancy Health, School of Nursing and Midwifery, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

لیلا امینی

Nursing Care Research Center, Department of Midwifery and Reproductive Health, School of Nursing and Midwifery, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

هما صادقی اول شهر

Nursing Care Research Center, Department of Midwifery and Reproductive Health, School of Nursing and Midwifery, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

شیما حقانی

Nursing Care Research Center (NCRC), Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

حسین حشمتی

Department of Nursing, School of Nursing and Midwifery, Hormozgan University of Medical Sciences, Bandar Lengeh, Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :