تحلیل مفهومی عنوان حکیم نومشائی و تطبیق آن بر رجب علی تبریزی

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 123

فایل این مقاله در 28 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_MIKHU-1-2_010

تاریخ نمایه سازی: 17 خرداد 1402

چکیده مقاله:

فقدان تاریخ فلسفه­­ی اندیشمندان مسلمان، سبب غفلت فلسفه­پژوهان از برخی مکاتب فکری و نظرات متنوع گردیده است، به خصوص متفکران متاخر از میرداماد، یا به کلی مغفول مانده­اند یا به نحو معوج معرفی شده­اند. در این میان، چندین نظام فکری در تقابل با آموزه­های ملاصدرا تاسیس شد که نخستین آنها، مکتب رجب­علی تبریزی است. او که تسلط ویژه­ای بر اندیشه­های مشائی و به خصوص کتب سینوی داشت، به حسب مسائل جدیدی که در عصر وی تبلور یافته بود، با تقریری نو از برخی مبانی تفکر مشائی و بازخوانی برخی اصطلاحات، تلاش کرد تا ادبیات فلسفه­ی مشائی را ارتقا دهد. گرچه تبریزی در مقام ارائه­ی مطالب، برای هر ادعایی برهان عقلی اقامه نموده، بر روش مشائی پای­بند بود؛ اما او در مقام تحقیق، به هیچ وجه خود را به منابع مشائیان محدود نکرد و از منابع سایر اندیشمندان، به خصوص آموزه­های دینی ایده گرفت؛ بنابراین چنانکه هانری کربن ما را بدان توجه داده، محتوای آموزه­های تبریزی «حکمت» خوانده می­شود از آن­رو که در بستر فرهنگ امامیه تکون یافت و در مسیر گردآوری داده­ها، طرح مسائل و حتی چشم­انداز پاسخ­ها، متاثر از نصوص دینی بود. در مجموع با لحاظ دو مقام گردآوری و ارائه، شایسته است که مکتب متفکر تبریزی را «حکمت نومشائی» نامید.

کلیدواژه ها:

Mulla Sadra's Critics ، Mashaei's Method ، Henry Carbone ، The Distinction of Research from Presentation ، ناقدان ملاصدرا ، روش مشائی ، هانری کربن ، تمایز تحقیق از ارائه ، حکمت نومشائی

نویسندگان

محمود هدایت افزا

معاونت علمی و فناوری نهاد ریاست جمهوری

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • آشتیانی، سید جلال الدین (۱۳۶۳)، منتخباتی از آثار حکمای الهی ...
  • فرامرز قراملکی، احد (۱۳۸۸)، روش شناسی فلسفه ی ملاصدرا، تهران: ...
  • کربن، هانری (۱۳۸۷)، تاریخ فلسفه ی اسلامی، ترجمه ی سید ...
  • نمایش کامل مراجع