شیوع ریسک فاکتور های رفتاری بیماری های غیر واگیر و عوامل اقتصادی-اجتماعی مرتبط با آن در خانوار های نظامی ایران

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 95

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_MILIT-24-9_004

تاریخ نمایه سازی: 5 تیر 1402

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: شناخت میزان شیوع عوامل خطر بیماری های غیر واگیر و وسعت تاثیرگذاری عوامل اقتصادی-اجتماعی بر بروز آن، به منظور برنامه ریزی برای کاهش بار بیماری بسیار مهم است. این مطالعه با هدف تاثیر عوامل اقتصادی-اجتماعی در مواجهه با ریسک فاکتور های رفتاری بیماری های غیر واگیر در خانوارهای نیروهای مسلح انجام شد. روش ها: این پژوهش از نوع مطالعات کاربردی است که به شیوه مقطعی بر روی ۱۲۰۴ خانوار نیروهای مسلح شرکت کننده در پیمایش ملی عوامل خطر بیماری های غیر واگیر در ایران (استپس) انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه اقتباس شده از یک پرسشنامه استاندارد (پرسشنامه نظام مراقبت بیماری های غیر واگیر در جمهوری اسلامی ایران) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تخمین مدل های رگرسیون لاجستیک به کمک نرم­ افزار Excel و STATA انجام شد. یافته ها: شیوع مصرف دخانیات، رژیم غذایی ناسالم و کم تحرکی در خانوار های نظامی ایران به ترتیب ۵/۷%، ۳۴% و ۵۸/۶% بود. احتمال مصرف دخانیات در میانسالان (۵۹-۴۵ سال)، به­ طور معناداری ۲/۱۹ برابر سالمندان (۶۰≤ سال) بود (۰/۰۱۶=P < /span>). احتمال رژیم غذایی ناسالم در افراد بی سواد به­ طور معناداری ۲/۱۳ برابر افراد با تحصیلات دیپلم و دانشگاهی بود (۰/۰۰۱>P < /span>). احتمال وجود کم تحرکی در زنان به ­طور معناداری ۱/۷۷ برابر مردان (۰/۰۰۱>P < /span>)، در افراد زیر دیپلم ۱/۳۴ برابر افراد با تحصیلات دیپلم و دانشگاهی (۰/۰۳۳>P < /span>) و در افراد بدون شغل ۲/۰۷ برابر افراد بازنشسته بود (۰/۰۳۳>P < /span>) بود. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد برای مقابله با چالش های بهداشتی و کاهش بار بیماری های غیرواگیر، توجه به وضعیت اقتصادی-اجتماعی خانوار و کاهش نابرابری های اقتصادی- اجتماعی خانوار ها را باید همراه با کنترل عوامل خطر رفتاری بیماری های غیر واگیر در نظر داشت.

نویسندگان

مرتضی غیبی گنبد

مرکز تحقیقات مدیریت سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران

طاها نصیری

مرکز تحقیقات مدیریت سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران

مریم السادات عسکری

کمیته تحقیقات دانشجویی، مرکز تحقیقات منابع انسانی سلامت، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

محمد مسگرپور امیری

مرکز تحقیقات مدیریت سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • منابع۱. Organization, W.H., Global status report on noncommunicable diseases ۲۰۱۴. ...
  • Hosseini Shokouh S M, Arab M, Emamgholipour S, Rashidian A, ...
  • Van Lerberghe W. The world health report ۲۰۰۸: primary health ...
  • Moghimbeigi A, Eshraghian M, Mohammad K, Nourijelyani K, Husseini M. ...
  • Khami M, Murtomaa H, Razeghi S, Virtanen J. Smoking and ...
  • Moradi G, Mohammad K, Majdzadeh R, Ardakani HM, Naieni KH. ...
  • Yaya S, Uthman OA, Ekholuenetale M, Bishwajit G. Socioeconomic inequalities ...
  • نمایش کامل مراجع