تاخیردر ازدواج وفرزندآوری

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 109

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

WMCONF09_012

تاریخ نمایه سازی: 18 تیر 1402

چکیده مقاله:

مقدمه: در سال های اخیر، تحولات جمعیت شناختی چشمگیری در دنیا رخ داده است . میتوان گفت یکی از مهم ترین این تغییرات، کاهش بی سابقه باروری در تمام مناطق دنیا بوده است. فرزندآوری تحت تاثیر عوام اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی است و با نگرش و آگاهیهای زنان و مردان ارتباط عمیقی دارد کاهش گرایش به فرزندآوری از مسایل اجتماعی حاضر است است که جامعه ما نیز با آن روبرو است. ایران ازجمله کشورهایی است که با کاهش بیش از ۵۰ درصد، کاهش شدید باروری را در جهان تجربه کرده است با توجه به تحولات جمعیت واهمیت فرزندآوری هدف از مطالعه حاضر مروری برتاخیردر ازدواج وفرزندآوری بود .روش کار: در این مطالعه مروری کلیه مقالات چاپ شده در بازه زمانی ۲۰۱۰ -۲۰۲۲ به دو زبان فارسی و انگلیسی دارای متن کامل از طریق پایگاه داده هایSID، Medlib، Magiran، Iran Medex، google scholar، Pubmed، با کلید واژه های فرزندآوری ، تاخیردرازدواج، سن ازدواج و معادل انگلیسی ، مورد جستجو قرار گرفتند. پس از بررسی اولیه و جستجو بر اساس فهرست منابع در مجموع ۱۰ مقاله فارسی و۳۰ مقاله انگلیسی وارد مطالعه شدند.نتایج:خانواده همواره یکی از نهادهای مهم اجتماعی بوده است و کارکرد فرزندآوری یکی از کارکردهای مهم خانواده است. تصمیم به فرزندآوری، علاوه بر داشتن احساس نیاز، به شرایط و عوامل متعددی بستگی دارد که افراد با توجه به آن ها اقدام به فرزندآوری می نمایند. طبق اعلام بانک جهانی نرخ رشد جمعیت ایران از سال ۲۰۲۵ به زیر یک درصد خواهد رسید و جمعیت ایران در سال ۲۰۲۵ به ۰/۹۹ درصد کاهش خواهد یافت. این گزارش حاکی است، رشد اقتصادی ایران طی سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۹ بطور متوسط ۱/۶۷ درصد خواهد بود؛ که طی دو سال اخیر این رقم ۱/۵۸ درصد بود. افزون بر این رشد جمعیت طی سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ نیز به ۱/۳۲درصد طی سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴ به ۱/۱۳ درصد کاهش خواهد یافت. نتایج بررسیها نشان میدهد امروزه تحولات باروری و تغییر در نگرش نسبت به فرزندآوری، برخلاف آنچه درگذشته تصور میشد، فقط ناشی از مسائل اقتصادی و هزینه های فرزندآوری نیست و در کنار این عامل، عوامل فرهنگی اجتماعی نیز دخالت دارند امروزه کاهش نگرش به فرزندآوری نیز مانند تاخیر در ازدواج و خیلی از مسائل دیگر، به فهرست مسائل اجتماعی کشور پیوسته که باید بررسی و راه حلی برای آن پیدا شود، زیرا با عنایت به تغییرات گسترده جمعیتی طی سه دهه گذشته و مسائل و چالشهای جمعیتی ناشی از آن، کاهش سطح باروری تاثیر قاطعی بر میزان رشد، ترکیب و ساختار جمعیتی و تعدیل شتاب افزایش جمعیت خواهد داشت. درنتیجه، توجه به این پدیده و تبیین آن بیش از پیش اهمیت درخور توجهی دارد.نتیجه گیری: تصمیم گیری در مورد فرزندآوری یکی از وقای عمده زندگی زوجین است که به نوبه خود تحت تاثیر بسیاری از جنبه های زندگی از قبیل وضعیت اقتصادی و رفاه و فرهنگ خانواده است.ویافته ها نشان می دهد بین سن زن در هنگام ازدواج وتاخیردر فرزندآوری رابطه منفی ومعنا داری وجود دارد در واقع هرچه سن زنان در هنگام ازدواج بیشتر بوده است،تاخیر در فرزند آوری کمتر بوده است.و اثبات شده است تاثیر قدرت زن در خانواده بوده که مهمترین نقش را در تاخیر در فرزند آوری در خانواده داشته است.

نویسندگان

معصومه رحیمی

دانشجوی دکتری تخصصی بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.مشهد بلوارباهنر پردیس علوم پزشکی بهارستان یک

کوثر حکمی شلمزاری

کارشناس ارشد مامایی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.