تاثیر هورمون ۱۷ آلفا- متیل تستوسترون، آروماسین و تابش نور سبز بر تولید جمعیت تمام نر در ماهی دم شمشیری (Xiphophorus helleri)

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 125

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JAPU-12-1_002

تاریخ نمایه سازی: 27 تیر 1402

چکیده مقاله:

هورمون ۱۷ آلفا- متیل تستوسترون از جمله آندروژن هایی است که در سیکل جنسی نقش داشته و برای افزایش رشد و تغییر صفات ثانویه مورد استفاده قرار می گیرد. این پژوهش با هدف ایجاد جمعیت تمام نر در ماهی دم شمشیری (Xiphophorus helleri) انجام شد. در این آزمایش ماهیان در قالب گروه های آزمایشی شامل گروه کنترل، هورمون ۱۷ آلفا- متیل تستوسترون با ۳ سطح (۴۰۰،۳۰۰و۵۰۰ میلی گرم در کیلوگرم جیره)، آروماسین با سطح (۴۵،۳۰ و۶۰ میلی گرم در کیلوگرم جیره) و تابش نور سبز (به صورت ۱۲ ساعت روشنایی و ۱۲ ساعت تاریکی) هر یک با ۳ تکرار به مدت ۴۵ روز اجرا شد. در این آزمایش در گروه آروماسین ۴۵ میلی گرم در کیلوگرم جیره (۷۹/۹ درصد) بیشترین درصد نرسازی دیده شد. درصد مولدین ماده تغییر جنسیت یافته به نر در تیمار نورسبز بالاتر از سایرتیمارها بود. همچنین درصد بقا در تیمار نورسبز و آروماسین بالاتر از تیمار ۱۷ آلفا متیل تستوسترون بود. در مجموع با توجه به درصد نرسازی و درصد مولدین ماده تغییر جنسیت یافته به نر به ترتیب تیمار نورسبز و تیمار آروماسین بهترین تیمار تشخیص داده شد. در مجموع نتایج نشان داد به منظور القای نرسازی در ماهی دم شمشیری آروماسین می تواند گزینه مناسبی برای جایگزینی با هورمون متیل تستوسترون باشد.

کلیدواژه ها:

ماهی زینتی ، ماهی دم شمشیری Xiphophorus helleri ، هورمون ۱۷ آلفا- متیل تستوسترون ، تابش نور سبز و مهار کننده آروماتاز

نویسندگان

علی حاجی بگلو

استادیار گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

کیمیا علائی

دانشجوی ارشد گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

ولی اله جعفری

عضو هیات علمی گروه تکثیر و پرورش آبزین، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، استان گلستان، ایران

سید حسین حسینی فر

دانشیار گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

علی جافر

دکتری گروه شیلات