اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تاب آوری و افکار خودکشی مراقبین خانگی سالمندان

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 108

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JOGE-8-1_001

تاریخ نمایه سازی: 9 مرداد 1402

چکیده مقاله:

مقدمه: مراقبین خانگی سالمندان دارای مشکلات روانشناختی هستند که برای رفع این مشکلات به مداخلاتی نیاز می­باشد. هدف این پژوهش نعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تاب آوری و افکار خودکشی مراقبین خانگی سالمندان بود. روش کار: روش پژوهش از نوع نیمه تجربی و پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه­­ آماری این پژوهش شامل کلیه مراقبین خانوادگی سالمندان مراجعه کننده به سازمان بهزیستی شهرستان بابل در نیم­سال دوم ۱۴۰۰ بودند که ۳۰ نفر (۱۵ نفر گروه آزمایش و ۱۵ نفر گروه کنترل) به روش نمونه­گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده­ها پرسشنامه­های تاب آوری کانر و دیویدسون (۲۰۰۳) و پرسشنامه افکار خودکشی بک (۱۹۸۷) بود. مداخله شناخت درمانی مبتنی بر ذهن­ آگاهی بر روی گروه آزماش انجام شد و گروه کنترل هیچ­گونه مداخله­ای دریافت نکردند. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون­های توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۴ انجام شد. میزان P کمتر از ۰۵/۰ معنی­داری در نظر گرفته شد. یافته­ها: در متغیر تاب آوری، میانگین و انحراف استاندارد گروه آزمایش در پیش آزمون ۴۲/۴±۰۲/۲۷ و در پس آزمون ۵۱/۵±۶۷/۳۹ و در متغیر افکار خودکشی، میانگین و انحراف استاندارد گروه آزمایش در پیش آزمون ۷۴/۲±۲۷/۱۸ و در پس آزمون ۸۳/۱±۹۳/۱۰ به­دست آمد. نتایج تحلیل کوواریانس نیز نشان داد که ذهن آگاهی بر تاب آوری و افکار خودکشی مراقبین خانگی سالمندان تاثیر داشت (۰۱/۰P<  ). ­نتیجه گیری: بر اساس یافته­های پژوهش، از شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی برای افزایش تاب­آوری و کاهش افکار خودکشی در  مراقبین خانگی سالمندان می­توان استفاده کرد.

کلیدواژه ها:

suicidal thoughts ، resilience ، cognitive therapy based on mindfulness ، older adults ، home caregivers. ، افکار خودکشی ، تاب آوری ، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن­آگاهی ، سالمندان ، مراقبین خانگی.

نویسندگان

منوچهر رضاوندی

گروه روانشناسی، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران

سعید آریاپوران

دانشیار گروه روان شناسی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران.

جهانگیر کرمی

گروه روانشناسی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Zhu J, Shi K, Yang C, Niu Y, Zeng Y, ...
  • Rooyesh ۲۰۲۰; ۹ (۵):۱۰۵-۱۱۶. doi. ۲۰.۱۰۰۱.۱.۲۳۸۳۳۵۳.۱۳۹۹.۹.۵.۱۵.۶۱۹. Beck AT, Steer RA, ...
  • نمایش کامل مراجع