میزان شیوع و بروز انواع دستیابی عروقی در بیماران همودیالیزی شهر گرگان (۱۴۰۰-۱۳۹۹)

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 80

فایل این مقاله در 5 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GOUMS-24-2_007

تاریخ نمایه سازی: 10 مرداد 1402

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: همودیالیز، روش مهم برای درمان جایگزینی نارسایی انتهایی کلیه در ۷۰ تا ۹۰ درصد بیماران مبتلا به نارسایی انتهایی کلیوی (End Stage Renal Disease: ESRD) است. فیستول شریانی وریدی (Arteriovenous fistula: AVF) دستیابی عروقی انتخابی در این بیماران باتوجه به میزان کارآمدی بالاتر و مرگ و میر کمتر نسبت به گرافت شریانی وریدی (Arteriovenous grafts: AVG) است. این مطالعه به منظور تعیین میزان شیوع و بروز انواع دستیابی عروقی در بیماران همودیالیزی شهر گرگان انجام شد. روش بررسی: این مطالعه توصیفی – تحلیلی روی ۲۰۰ بیمار (۱۰۱ مرد و ۹۹ زن) همودیالیزی در مراکز آموزشی درمانی پنجم آذر و شهیدصیاد شیرازی گرگان به روش سرشماری طی سال های ۱۳۹۹ لغایت ۱۴۰۰ انجام شد. چک لیستی شامل سن، جنس، سطح تحصیلات، مدت زمان دیالیز، نوع اولین دسترسی عروقی و دسترسی عروقی حال حاضر شامل فیستول، گرافت، کاتتر موقت بدون کاف (کاتترموقت)، کاتتر دایم (پرمی کت)، محل قرارگیری دسترسی عروقی موقت (ژوگلار، ساب کلاوین، فمورال) سابقه دیابت، قومیت، مصرف سیگار و هایپرتانسیون تکمیل شد. یافته ها: میانگین سنی در زنان ۱۴.۷۱±۵۸.۳۴ سال و در مردان ۱۳.۷۶±۵۷.۹۵ سال بود. ۶۱.۵% از بیماران زیر ۳ سال (میانگین سنی ۳.۷۵±۳.۹۷) تحت همودیالیز بودند. دسترسی عروقی اولیه برای شروع دیالیز در ۶۹ درصد از بیماران کاتتر موقت بدون کاف و در ۲۴ درصد فیستول بود. ارتباط آماری معنی داری بین سیگاری بودن، قومیت، ابتلا به دیابت و پرفشاری خون و جنسیت با نوع دستیابی عروقی استفاده شده یافت نشد. همچنین ارتباط آماری معنی داری بین طول مدت دیالیز و نوع دستیابی عروقی یافت نشد. نتیجه گیری: باتوجه به پراکندگی کاتترها و فیستول ها تاکید بر این نکته ضروری است که بالا بردن درصد فیستول در بیمارانی که دیالیز را شروع می کنند و کارگذاری به موقع AVF در بیماران ESRD می تواند کیفیت زندگی بیماران دیالیزی را بهبود بخشد و در صورت الزام به کارگذاری کاتتر تا حد ممکن بایستی از تعبیه کاتترهای ساب کلاوین اجتناب شده و کاتترژوگلار کارگذاری شود.

نویسندگان

پژمان خوارزم

Assistant Professor of Vascular Surgery, Department of Surgery, School of Medicine, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.

سعید امیرخانلو

Associate Professor of Nephrology, Department of Internal Medicine, School of Medicine, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.

فاطمه خوارزم

General Physician, School of Medicine, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.

روزبه چراغعلی

Vascular Surgeren, Assistant Professor, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Yang CY, Wang YF, Ho Y, Wu CH, Lee CY, ...
  • Khavanin Zadeh M, Omrani Z, Cheraghli R, Hashemaghaee M. ESR, ...
  • Rezapour M, Taran S, Balin Parast M, Khavanin Zadeh M. ...
  • Shabankareh M, Bahtooei M, Mirzaei K. [Investigating the prevalence and ...
  • Musini VM, Tejani AM, Bassett K, Puil L, Wright JM. ...
  • نمایش کامل مراجع