بررسی سیستم atp و signaling و کاربرد آن در کنترل عملکرد اتوماتیک قطارهای مترو

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 242

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ECICONFE07_168

تاریخ نمایه سازی: 11 مرداد 1402

چکیده مقاله:

هدف پژوهش حاضر بررسی سیستم atp و signaling و کاربرد آن در کنترل عملکرد اتوماتیک قطارهای مترو می باشد و به منظور بررسی این هدف از روش توصیفی – تحلیلی بهره گرفته است. در بعضی اوقات تعداد حوادث در مترو به حدی می باشد که مهندسین صنعت ریلی را بر آن داشت تا درطول سال های متوالی سیستم های مختلفی همچون ATO,ATP,ATS,AWS, ATC را طراحی و به کار گیرند. در ضمن مجموعه ای از ادوات سخت افزاری که جهت اجرا و کنترل فرامین صادر شده از مرکز کنترل ترافیک مورد استفاده قرار گرفته است و این وظیفه را برعهده دارد با نام سیستم سیگنالینگ شهرت یافته است، نکته واضح اینجاست که اگر بنا باشد سیستم های مترو ایمن باشد، تنها مدرن بودن سیستم سیگنالینگ کفایت نمی کند ، یک سیستم نوین که به نام حفاظت اتوماتیک قطار (atp) خوانده می شود، به تدریج توسعه یافت به طوری که در کنار تجهیزات نصب شده در مراکز کنترل وطول خطوط کنترل وایمنی کامل حرکت قطارها را تظمین می نماید، بنابراین می توان بیان کرد که سیستم سیگنالینگ به همراه سیستم کنترل ترافیک (atp) توان ایمن بودن، حفاظت اتوماتیک قطار و کنترل ترافیک را دارد .

نویسندگان

سعید بنیانی

کارشناسی رشته مهندسی تکنولوژی الکترونیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت، کارشناس نت برق قطار و درزین قطارشهری- سازمان حمل ونقل ریلی شهرداری شیراز.

ابوذر رحمتی

کارشناسی مهندسی فناوری کنترل– ابزار دقیق دانشگاه علمی و کاربردی مخابرات راه دور ایران (کما) ، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مدارهای مجتمع الکترونیکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زرقان، کارشناس فنی(برق/ مکانیک/ تاسیسات) قطارشهری- سازمان حمل ونقل ریلی شهرداری شیر

کوروش ده بزرگی

کارشناسی رشته تاسیسات حرارتی و برودتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان، کارشناس فنی(برق/ مکانیک/ تاسیسات) قطارشهری- سازمان حمل ونقل ریلی شهرداری شیراز.