بررسی میزان آلودگی ریه و کبد دامهای کشتار شده به کیست هیداتید، فاسیولا، دیکروسولیوم و سیستی سرکوزیس در کشتارگاه اصفهان (فساران)

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 100

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_SBSB-8-1_003

تاریخ نمایه سازی: 15 مرداد 1402

چکیده مقاله:

بررسی آلودگیهای انگلی در قسمتهایی از دام که برای انسان ارزش تغذیهای بالایی دارند (جگر، قلب، گوشت و...) بسیار مهم است. استان اصفهان از جمله مناطقی است که به دلیل مرکزیت و شرایط متعادل آب و هوایی و سهم مصرف بالای پروتئین های حیوانی در کشور میزبان بسیاری از بیماری های انگلی است و بسیاری از آلودگی های انسانی در آن گزارش شده است. بنابراین از این میان کشتارگاه صنعتی فساران اصفهان واقع در جاده اصفهان- نائین در کیلومتر ۱۲ جاده اختصاصی فساران انتخاب گردید. این مطالعه به منظور بررسی آلودگی انگلی در فصل پاییز بر روی تعداد ۶۰۸۸۱ راس دام، شامل ۳۲۲۱۳ راس گوسفند، ۲۱۳۶۸ راس بز، ۶۱۸۶ راس گاو، ۱۰۵۹ عدد شترمرغ و ۵۵ نفر شتر کشتار شده در کشتارگاه فساران در سال ۱۳۹۹ است. هر روز با توجه به ساعتکاری و وجود دو خط کشتار، ارگانهایی هم چون کبد، ریه، قلب و لاشه بررسی ماکروسکوبی شده، سپس نمونههای مشکوک به آلودگی برای بررسی میکروسکوپیک جدا میشوند. از این تعداد،۱۹۹۵۸ راس دام آلودگی انگلی داشتند که۳۲۲۱۳ راس گوسفند۱۱۹۹۳راس آلودگی داشته و از ۲۱۳۶۸ راس بز۵۳۸۳ راس آلودگی داشته واز ۶۱۸۶ راس گاو۲۵۸۲راس آلوده بوده اند و در۱۰۵۹ عدد شترمرغ و ۵۵ نفر شتر هیچ گونه آلودگی مشاهده نگردید. میزان شیوع انگل کیست هیداتید۴۴/۴۹درصد بود که میزان آلودگی در گوسفندان ۰۲/۳۰درصد و در بزها ۷۸/۶درصد و در گاوها ۶۳/۱۲درصد و شدت آلودگی کبد گوسفندان و بزها و گاوها به ترتیب۱۰، ۰۴/۱ و ۸۹/۲درصد بود و شدت آلودگی ریه در آنها به ترتیب ۰۲/۲۰، ۷۳/۵ و۴۶/۹درصد بود. میزان شیوع انگل دیکروسلیوم ۵۹/۴۸درصد بود که میزان آلودگی در گوسفندان ۹۶/۲۸درصد و در بزها۶۳/۱۹درصد و در گاوها صفر درصد و شدت آلودگی کبد گوسفند و بز و گاو به ترتیب ۹۶/۲۸، ۶۳/۱۹ و صفر درصد بود و شدت آلودگی ریه گوسفندان و بزها و گاوها صفر بود. میزان شیوع انگل فاسیولا ۵۹/۱درصد بود که میزان آلودگی در گوسفندان ۸۳/۰درصد و دربزها ۴۹/۰درصد و در گاوها ۲۶/۰درصد و شدت آلودگی کبد گوسفند و بز و گاو به ترتیب۸۳/۰، ۴۹/۰ و۲۶/۰ و شدت آلودگی ریه در گوسفندان و بزها و گاوها صفر بود. میزان شیوع انگل سیستی سرکوزیس ۳۸/۰درصد بود که میزان آلودگی در لاشه گوسفندان و بزها و گاوها به ترتیب ۲۷/۰و۶۰/۰و۴۰/۰درصد بود. به طور کلی میتوان گفت بیماریهای انگلی رشد به سزایی داشته و باید تصمیم به اقدامات پیشگیرانه اتخاذ گردد و در قسمت درمان نیز اقدامات لازم انجام گیرد تا بتوان گامی در جهت شکوفایی اقتصادی و جلوگیری از هدر رفت فرآوردههای دامی و سلامت جامعه برداشت.

نویسندگان

امید محمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذائی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران (نویسنده مسئول)

امیر شاکریان

استاد، گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذائی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران