بررسی اجمالی شاخص های سنجش فساد و پیشنهادهایی برای تدوین شاخص فساد اداری

نوع محتوی: طرح پژوهشی
زبان: فارسی
شناسه ملی سند علمی: R-1715287
تاریخ درج در سایت: 15 مرداد 1402
دسته بندی علمی:
مشاهده: 83
تعداد صفحات: 74
سال انتشار: 1401

فایل این طرح پژوهشی در 74 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این طرح پژوهشی:

چکیده طرح پژوهشی:

«می‌دانید که والی و زمامدار بر نوامیس و نفوس و خون‌های مسلمانان و اموال و احکام و پیشوایی و زمامداری امت اسلامی نباید کسانی باشند که نسبت به اموال آنان حریص باشند و نه جاهل در احکام و امور و نه جفاکار و نه حیف و میل‌کننده و نه اهل رشوه و نه تعطیل‌کننده سنت». حضرت علی (ع)، نهج‌البلاغه، خطبه‌ ۱۳۱.

این گزارش در راستای وظیفه‌ محوله از سوی شورای هماهنگی دستگاه‌های نظارتی کشور به مرکز پژوهش‌های توسعه‌ و آینده‌نگری (به نیابت از سازمان برنامه و بودجه‌ کشور) برای پیشنهاد شاخص‌ها و نشانگرهای سنجش فساد تهیه و تنظیم شده است. این متن نوشتاری است آغازین و قصد آن روشن‌سازی ابعاد گوناگون ناظر بر ضرورت و تدوین شاخص‌های سنجش فساد است تا در گام‌های تفصیلی بعد، پس از ایجاد کارگروه در سازمان برنامه و بودجه، فرایند پژوهشی شاخص‌سازی آغاز شود. به همین اعتبار، نگارنده کوشیده است ضمن رعایت اختصار، اهم مضامین و نکات نظری و پژوهشی مرتبط را در قالبی فشرده اما گویا عرضه دارد.

در بخش اول به تعریف فساد و بحث پیرامون نکاتی در رابطه با تعریف ملحوظ در قانون ارتقای سلامت اداری فساد خواهیم پرداخت که ضمن طرح برخی از موارد آسیب‌شناسانه در ارتباط با تعریف طرح‌شده، زمینه را برای پیراستن سازه‌ فساد از سایر سازه‌های مرتبط اما بالقوه متمایز در پدیده‌ سلامت اداری فراهم آورد. در بخش دوم به ‌اجمال به سنخ‌شناسی شاخص‌های مطرح در مورد سنجش فساد دست خواهیم زد. در بخش سوم، روش‌های گوناگون سنجش فساد را از نظر خواهیم گذارند تا در بخش بعد از آن مطالعات برجسته‌ صورت گرفته در خصوص شاخص فساد در کشور را ذیل مضامین روش‌شناختی آن مد نظر قرار دهیم. بخش پایانی نیز به بحث در مورد گام‌های آغازینی اختصاص دارد که برای شاخص‌سازی فساد اداری پیشنهاد شده‌اند.

فهرست مطالب طرح پژوهشی

مقدمه.. ۱

۱- تعریف فساد؛ نکاتی چند پیرامون تعریف ملحوظ در قانون ارتقای سلامت اداری فساد. ۲

۲- سنخ‌شناسی شاخص‌های سنجش فساد. ۶

۳- روش‌های مختلف سنجش فساد. ۹

۴- اهم مطالعات انجام‌‌شده در خصوص شاخص فساد در ایران.. ۱۳

۵- اقدامات پیشنهادی برای شاخص‌سازی فساد اداری/ دستگاهی... ۱۸

۶- گمانه‌ورزی آغازین در رابطه با ساختاربندی کلی شاخص(ها). ۱۹

منابع.. ۲۲

پیوست‌ها. ۲۳

نگاهی به فساد از منظر تعارض منافع. ۲۳

در مسیر شاخص‌سازی سلامت اداری برای سازمان برنامه و بودجه. ۲۸

خلاصه گزارش شاخص شفافیت بودجه سازمان بین‌المللی همکاری‌های بودجه‌ای (IBP) ۳۰


نمایش کامل متن