بررسی سنگ نگاری، کانی شناسی منطقه های دگرسانی و ژئوشیمی منطقه کانی سازی مس- طلای سرچاه، شرق ایران

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 55

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJCM-23-4_013

تاریخ نمایه سازی: 20 مرداد 1402

چکیده مقاله:

منطقه­ی کانی­سازی مس- طلای سرچاه در استان خراسان جنوبی، در فاصله­ی تقریبی ۱۸۰ کیلومتری جنوب غربی بیرجند و در مجموعه­ی فعالیت­های ماگمایی ترشیاری بلوک لوت واقع شده است. زمین­شناسی منطقه شامل گدازه­های آتش­فشانی با ترکیب بازالت - آندزیت و توف­های بلورین با سن ائوسن تا هولوسن است. پردازش داده­های سنجنده لندست و استر به روش­های تجزیه و تحلیل مولفه­های اصلی استاندارد و انتخابی و نقشه­ برداری زاویه طیفی، کانی­های آلونیت، ژاروسیت، سریسیت، اپیدوت و کائولینیت را بارزسازی کرد. با بررسی­های بعدی صحرایی، سنگ­نگاری و پراش پرتو ایکس، منطقه­های دگرسانی آرژیلیکی (ایلیت، کائولینیت و مونت موریلونیت)، ژاسپروئید و سیلیسی در گستره­ی بررسی­ها مورد تایید قرار گرفت. دامنه­ی تغییرات عناصر در رسوب­های رودخانه­ای عبارتند از: طلا ppb ۱۳۸- ۵>، روی ppm ۱۴۴-۴۸، سرب ppm ۴۰-۷ ، مس ppm ۵۱-۲۰ و نقره ppm ۳۱/۰- ۱۸/۰ که بیشترین مقادیر مربوط به زون­های دگرسانی آرژیلیکی و رگه­های سیلیسی است. نتایج ژئوشیمی خرده سنگی میزان طلا را تا حداکثرppb  ۷۵، روی حداکثر  ppm۶۶۵، سرب حداکثر  ppm۴۰۴، مس حداکثر % ۵< ، نقره حداکثر ppm ۳/۵ و مولیبدن حداکثر   ppm۷/۱۰ نشان می­دهد. مقادیر بی­هنجاری وابسته به منطقه­ی دگرسانی آرژیلیکی و رگه­های سیلیسی مرکز تا جنوب گستره­ی بررسی­هاست. شواهد زمین­شناسی، دگرسانی، کانی­سازی و ژئوشیمی حکایت از وجود یک کانی­سازی وراگرما سولفید بالای وابسته به بخش­های فوقانی یک سیستم مس پورفیری در منطقه دارد که می­تواند برای پی­جویی بیشتر مورد نظر قرار گیرد.

کلیدواژه ها:

Sarchah Cu-Au mineralization area ، argilic alteration ، high sulfidation epithermal ، Lut Block. ، منطقه ی کانی سازی مس- طلای سرچاه ، دگرسانی آرژیلیکی ، وراگرما سولفید بالا ، بلوک لوت.

نویسندگان

پیام روحبخش

دانشگاه فردوسی مشهد

محمدحسن کریم پور

دانشگاه فردوسی مشهد

آزاده ملک زاده شفارودی

دانشگاه فردوسی مشهد

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :