ارتباط رفتارهای خود مراقبتی با سطح هموگلوبین گلیکوزیله بیماران مبتلا به دیابت تیپ II

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 82

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GOUMS-22-4_011

تاریخ نمایه سازی: 26 مرداد 1402

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: دیابت یکی از شایع ترین بیماری های مزمن و نیز بزرگترین مشکل بهداشتی در همه کشورها است؛ به طوری که سازمان بهداشت جهانی از آن به عنوان اپیدمی خاموش نام برده است. خود مراقبتی یکی از عوامل مهم در کنترل گلوکز سرم بیماران دیابتی است. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط رفتارهای خود مراقبتی با سطح هموگلوبین گلیکوزیله بیماران مبتلا به دیابت تیپ II انجام شد. روش بررسی: این مطالعه توصیفی – تحلیلی روی ۲۳۹ بیمار مبتلا به دیابت تیپ II با روش نمونه گیری تصادفی ساده در روستاهای شهرستان گالیکش استان گلستان طی سال ۱۳۹۴ انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد خود مراقبتی دیابت به همراه متغیرهای دموگرافیک و انجام آزمایش HbA۱C بود. تکمیل اطلاعات و گرفتن نمونه با مراجعه به خانه بهداشت و فراخوان بیماران انجام شد و رفتارهای خود مراقبتی و ارتباط آن با سطح هموگلوبین گلیکوزیله مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها: میانگین و انحراف معیار سن بیماران ۱۰.۷۰±۵۶.۹۲ سال بود. بین کنترل گلوکز سرم با هیچیک از آیتم های خودمراقبتی مورد مطالعه ارتباط آماری معنی داری یافت نشد. میانگین HbA۱C بیماران ۱.۸۵±۸.۲۳ درصد بود. ۹۷ بیمار (۴۰.۶%) کنترل گلوکز سرم خوب (کمتر از ۷.۵%) داشتند. خود مراقبتی بیماران با میانگین ۳.۵۸ در وضعیت متوسطی قرار داشت که از بین آنها بیشترین نمره مربوط به رعایت رژیم دارویی به میزان ۶.۶۰ و کمترین آن مربوط به خودکنترلی گلوکز سرم به میزان ۰.۸۸ و فعالیت فیزیکی منظم به میزان ۲.۰۳ تعیین شد. نتیجه گیری: خود مراقبتی بیماران مورد مطالعه در وضعیت متوسطی قرار داشت. لذا انجام مداخلات برای افزایش خود مراقبتی بیماران توصیه می شود.

کلیدواژه ها:

Diabetes Mellitus Type ۲ ، Diabetes Self – Care ، Glycemic Control ، دیابت تیپ II ، خود مراقبتی ، کنترل گلوکز سرم

نویسندگان

علی ملکا

B.Sc in Public Health, Galikesh Health Center, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.

صادق خسروی

B.Sc in Public Health, Galikesh County Health Center, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.

عبدالرحمان چرکزی

Assistant Professor, Department of Public Health, School of Health and Allied Health Sciences, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.

باقر پهلوان زاده

Ph.D in Biostatistics, Department of Public Health, School of Health, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.

زهرا خسروی

B.Sc in Public Health, Galikesh Health Center, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.

مهدی خسروی

M.Sc in Microbiology, Galikesh Health Center, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Vosoghi Karkazloo N, Abootalebi Daryasari Gh, Farahani B, Mohammadnezhad E, ...
  • Shabibi P, Mansourian M, Abedzadeh MS, Sayehmiri K. [The Status ...
  • Dashtian M, Eftekhar Ardebili H, Karimzadeh Shirazi K, Shahmoradi M, ...
  • Saaddine JB, Cadwell B, Gregg EW, Engelgau MM, Vinicor F, ...
  • نمایش کامل مراجع