بررسی الگوی تجمع رسوبات کواترنر مسیر رودخانه های دیرین کرج و شور در دشت تهران و کرج با استفاده از مطالعات ژئوالکتریک

سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 100

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_NQUA-3-1_001

تاریخ نمایه سازی: 27 مرداد 1402

چکیده مقاله:

مطالعات رسوبات آبرفتی کواترنر از جنبه­های مختلف حائز اهمیت فراوانی می­باشد. هدف ازاین پژوهش بررسی ساختار زمین­شناسی زیر سطحی رسوبات آبرفتی کواترنر در قسمتی از دشت تهران و کرج به روش توصیفی – تحلیلی و با استفاده از داده­های ژئوفیزیک به روش ژئوالکتریک می­باشد. بدین منظور بر اساس مشخصات دشت و وضعیت زمین­شناسی تهران و کرج، در ابتدا مرز لایه ­­های آبرفت و سنگ بستر، با استفاده از مقادیر مقاومت الکتریکی بدست آمده از تفسیرها مشخص گردید. در مرحله بعد پروفیل­های منفک شده براساس جنس لایه ­ها، با استفاده از GIS  بر خطوط پیمایش ­اصلی در دشت منطبق شده و برای هریک از نقاط سونداژ، ضخامت و مقاومت الکتریکی لایه­های زیرسطحی تعیین شد. برای تفسیر از تحلیل نقشه­های زمین ­شناسی، ژئومورفولوژی، هم ضخامت آبرفت و نقشه­ های پیزومتری  استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق یک ساختار ناودیس شکل کشیده بین رودخانه شور و کرج را نشان می­دهد که با توجه به مقادیر کم مقاومت­ ویژه در درون این ناودیس کشیده و تحلیل­های ژئومورفولوژیکی، احتمالا این ناودیس مسیر قدیمی رودخانه شور بوده که در گذشته در قسمت­های شمالی­تر دشت جریان داشته است. بعلاوه مورفولوژی سنگ بستر در انتهای دشت تهران یک فرورفتگی که از اطراف با برآمدگی سنگ بستر محاط شده و شیبی به سمت جنوب شرق دارد را نشان می­دهد.

نویسندگان

سید حسن صدوق

دانشکده علوم زمین دانشگاه شهید بهشتی

محمدمهدی حسین زاده

دانشکده شهید بهشتی،دانشگاه شهیدبهشتی

خلیل رضایی

دانشکده علوم، دانشگاه خوارزمی

سمیرا چزغه

دانشکده علوم،دانشگاه شهید بهشتی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Allenbach,P.(۱۹۶۶).Geologic and petrographic des Damavand und seiner Umgeburg(Zentral Elborz),Iran.Mitteilung Nr.۶۳,Geologisches ...
  • Espahbod,M.R.(۱۹۹۲).Geotechnical conclusions of alluvium in the eastern part of Tehran ...
  • اسپهبد، م. ر.(۱۳۷۱)،نتیجه گیری های ژئوتکنیکی آبرفت های بخش شرقی ...
  • معتمد، ا.(۱۳۷۶)، کواترنر(زمین شناسی دوران چهارم)، انتشارات دانشگاه تهران. مقصودی، ...
  • نمایش کامل مراجع