بررسی کارایی فرایند کمپوست سازی در حذف باکتری های شاخص و پاتوژن از مواد زاید شهری در کارخانه کمپوست شهر اصفهان

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 103

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_HSR-9-8_001

تاریخ نمایه سازی: 28 مرداد 1402

چکیده مقاله:

مقدمه: برای تولید کمپوست مناسب، پایش میکروارگانیسم های شاخص و پاتوژن ضروری است. این مطالعه با هدف بررسی باکتری های کلیفرم و سالمونلا  در کمپوست سازی از زایدات شهری و پس از استفاده ازکمپوست بر روی خاک، انجام شد. روش ها: نمونه برداری از ۵ قسمت شامل زباله خام، توده اولیه، مرحله فعال، خنک شدن و محصول مرحله فعال (ترموفیلیک)، خنک شدن و محصول (تثبیت)، در ماه های آذر، دی و بهمن ۱۳۹۰ به دفعات ۵ مرتبه انجام شد. پارامترهای  بررسی شده عبارتند از: دما، رطوبت، C/N و pH ، کلیفرم های کل و مدفوعی و سالمونلا . برای بررسی وضعیت کمپوست در خاک، ۵ کیلوگرم از کمپوست بر روی خاک پخش گردید و تا ۲۰ روز پس از استفاده، نمونهبرداری و آزمایشات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک در فواصل ۵ روز یکبار انجام شد. یافته ها: حداقل و حداکثر دما مربوط به زباله خام و مرحله ترموفیلیک با C° ۲۲ و C°۶۱ بود. میانگین کلیفرم های کل و مدفوعی از MPN/gDW۱۰۷×۷۱/۱ و ۱۰۷×۰۲/۱ در زباله خام به MPN/gDW ۱۰۳×۳/۲ و ۱۰۳×۱۸/۱ در محصول کمپوست کاهش یافت. میانگین سالمونلا  در زباله خام MPN/gDW ۴۱۵ بوده که مقدار آن به MPN/gDW۲۸ در کمپوست رسید. جمعیت کلیفرم های کل و مدفوعی پس از استفاده از کمپوست روند کاهشی داشته و پس از ۲۰ روز به حدود MPN/gDW ۱۵۰ و ۱۸ رسید. مقدار سالمونلا  نیز از MPN/gDW ۲۸ در کمپوست در طول ۵ تا ۱۰ روز به نزدیک صفر رسید. نتیجه گیری: این بررسی نشان داد مرحله ترموفیلیک بیشترین تاثیر را بر روی کاهش باکتری های کلیفرم و مرحله تثبیت بیشترین تاثیر را بر سالمونلا  دارد. اما با توجه به آلودگی کمپوست استفاده شده بر روی زمین به دلیل بالاتر بودن مقادیر کلیفرم مدفوعی و سالمونلا  نسبت به مقادیر استاندارد، بایستی برای کاربرد این کمپوست جهت محصولاتی که در تماس با زمین هستند فاصله زمانی مناسب بین استفاده از کمپوست و برداشت محصول در نظر گرفته شود. واژه های کلیدی: مواد زاید، کمپوستسازی، باکتریهای شاخص و پاتوژن

کلیدواژه ها:

Solid waste ، Composting ، Indicator and pathogenic bacteria

نویسندگان

امیر حسین نافذ

Department of Environmental Health Engineering, Environment Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.

مهناز نیک آئین

Department of Environmental Health Engineering, Environment Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran. (Corresponding Author) Email: Nikaeen@hlth.mui.ac.ir

مریم حاتم زاده

Department of Environmental Health Engineering, Environment Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.

بی بی فاطمه نبوی

Department of Environmental Health Engineering, Environment Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.

اکبر حسن زاده

Department of Statistics & Epidemiology. School of Health, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran