جایگاه مفهومی «حق و خیر» در گفتمان های غالب در جمهوری اسلامی

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 86

فایل این مقاله در 40 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IPSAJ-18-1_001

تاریخ نمایه سازی: 29 مرداد 1402

چکیده مقاله:

دوگانه مفهومی خیر و حق از اساسی ترین موضوعات اندیشه سیاسی بوده چنانکه یکی از شالوده های مباحث نظری درباره دموکراسی خواهی و حکومت قانون است. تقدم و تاخر این دو مفهوم نسبت به یکدیگر نیز از موضوعات اختلافی بین فلاسفه سیاسی حتی مدرنی چون کانت و رالز بوده است. در این مقاله سعی شده تا هم نگاه غالب گفتمانهای جمهوری اسلامی به این دو مفهوم بررسی و تحلیل شود، و هم درصورت وجود یک یا هردو آنها در این گفتمانها ، تقدم و تاخر آنها نیز بررسی شود. لذا با مفروض گرفتن اهمیت این دو مفهوم در نگاه به امر سیاسی، در این مقاله تلاش می شود تا بیابیم : بازتاب این دوگانه در گفتمان های سیاسی مسلط در جمهوری اسلامی چگونه بوده است؟ آیا می توان ردی از این دوگانه را در نظام معانی درون-گفتمانی و تقابل های میان-گفتمانی در حوزه سیاسی پس از انقلاب اسلامی ایران پیدا کرد؟ روش تحلیل این مقاله مبتنی بر نظریه گفتمان است . در چارچوب نظری نیز ضمن اشاره به مباحث مفهومی درباره دوگانه خیر و حق، تاکید بیشتر را بر نظریه عدالت به مثابه انصاف جان رالز گذاشته ایم که ضمن تلاش برای ارائه ترکیبی میان مقولات حق و خیر، تقدم منطقی را بر حق قرار می دهد. یافته های تحقیق نشان می دهد که دو گفتمان مسلط اصلاح طلبی/اصول گرایی و اسلاف گفتمانی آنها در دوره جمهوری اسلامی اساسا رویکردهایی خیرمحور دارند و معطوف به غایتی آرمانی بوده اند.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

افشین حبیب زاده کلی

دانشجوی دکترای تخصصی علوم سیاسی ، گرایش مسایل ایران ، گروه علوم سیاسی و روابط بین الملل ، دانشکده حقوق و علوم سیاسی ، واحد تهران جنوب ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران ، ایران.

رضا اکبری نوری

استادیار علوم سیاسی، واحد تهران جنوب ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران ، ایران.

سید خدایار مرتضوی اصل

استادیار علوم سیاسی، واحد تهران جنوب ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران ، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • احمدی نژاد، محمود (۱۳۸۵) سخنرانی در شصت و یکمین نشست ...
  • سلطانی، علی اصغر (۱۳۸۷): گفتمان، قدرت، زبان، ساز و کارهای ...
  • Audard, Catherine (۲۰۱۴): “Right, Just, Good” in Dictionary of Untranslatables: ...
  • Takeye, Ray (۲۰۰۹). Guardian of the Revolution: Iran and the ...
  • Thaler, D.E, A. Nader, Sh. Chubin, J. Green, Ch. Lynch, ...
  • Stanford Encyclopedia of Philosophy (۲۰۰۸): John Rawls , First published ...
  • نمایش کامل مراجع