سواد سلامت در مبتلایان به پرفشاری خون و عوامل مرتبط با آن: یک مطالعه مقطعی

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 79

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_PAHM-22-5_009

تاریخ نمایه سازی: 11 شهریور 1402

چکیده مقاله:

مقدمه: سواد سلامت، ظرفیت افراد برای کسب، پردازش و درک اطلاعات و خدمات بهداشتی پایه مورد نیاز برای تصمیم گیری های سلامت است. با توجه به اهمیت سواد سلامت به ویژه در افراد دارای بیماری های زمینه ای و مزمن، این پژوهش با هدف تعیین سواد سلامت در مبتلایان به پرفشاری خون و عوامل مرتبط با آن انجام شد. مواد  و روش کار: این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی بود که در سال ۱۴۰۱ با مشارکت ۲۷۷نفر از افراد ۶۵-۱۸ ساله مبتلا به بیماری پرفشاری خون تحت پوشش مراکز جامع و پایگاه های سلامت شهری شهر زنجان انجام شد. روش نمونه گیری به صورت خوشه ای دو مرحله ای با نمونه گیری تصادفی نظام مند در هر خوشه بود. جهت جمع آوری داده ها از فرم اطلاعات دموگرافیک و  پرسشنامه سنجش سواد سلامت بزرگسالان (HELIA) استفاده گردید. داده­های جمع­آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی اسپیرمن، من- ویتنی، کروس کالوالیس) در نرم­افزار آماری SPSS تحلیل شد. یافته ها: میانگین سنی شرکت کنندگان در مطالعه (۶/۷۵) ۵۵/۲۳ بود. ۵۹/۶ درصد از افراد شرکت کننده در مطالعه زن و ۹۴/۴ درصد از آن­ها متاهل و اکثر آنها خانه دار و ۴۲/۶ درصد تحصیلات کمتر از دیپلم داشتند. ۴۹/۵ درصد از افراد شرکت کننده در مطالعه دارای سواد سلامت ناکافی و نه چندان کافی بودند. بین میانگین نمره کل سواد سلامت افراد دارای تحصیلات و افراد بی سواد اختلاف آماری معنی دار وجود داشت. همچنین اختلاف آماری معنی دار بین میانگین نمره کل سواد سلامت بین افرادی که دارای درآمدکافی بودند با افرادی که درآمد ناکافی داشتند، وجود داشت. افرادی که به طور مرتب تحت نظر پزشک بودند، دارای سواد سلامت بالاتری بودند. بحث و نتیجه گیری: با توجه به وضعیت نامطلوب سواد سلامت در مبتلایان به پرفشاری خون، نتایج مطالعه حاضر ضرورت توجه بیشتر از سوی سیاست­گذاران، مدیران و برنامه ریزان بهداشتی را برای بررسی، برنامه ریزی و اجرای راهکارهای مناسب به منظور افزایش سواد سلامت در مبتلایان به پرفشاری خون به ویژه در افراد بی سواد و افراد با وضعیت اقتصادی ناکافی را مطرح می نماید. همچنین به منظور پیگیری ویزیت های پزشکی و بهداشتی توسط مبتلایان به پرفشاری خون، توجه به ارتقای سلامت آنان ضروری است.

نویسندگان

سمیرا وظیفه

Faculty of Nursing and Midwifery, Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran

نسرین جعفری ورجوشانی

Department of Community Health Nursing, Faculty of Nursing and Midwifery, Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran

سودابه مهدی زاده

zanjan medical university of science

فرزانه احمدی

Department of Epidemiology and Biostatistics, School of Medicine, Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :